12:54 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5375
  Pratite nas

  Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja i da se SAD zalažu za kompromisno rešenja koje bi imalo u vidu i interese Srbije.

  „Ne treba misliti da su Sjedinjene Američke Države promenile stav o nezavisnosti Kosova, ali sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug — savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam — koji smatraju da je neophodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis“, rekao je Dačić za Tanjug.

  Komentarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka, on ocenjuje da Vašington zastupa „naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno“.

  „To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije“, ocenjuje Dačić.

  On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u „dubokoj državi“ — Kongresu i Stejt departmentu — koji zastupaju politiku autopilota, onu vođenu pre 20 i 30 godina.

  SLUZBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE
  Aleksandar Vučić i Majk Pompeo

  Zato je, kaže on, sastanak Vučića i Pompea važan i bitan — da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavak dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

  Šef srpske diplomatije je sastanak u Njujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se sa Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on dosad imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

  Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

  On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM, ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

  „Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše... To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen“, rekao je Dačić.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga