12:46 09 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Aleksandar Bocan Harčenko

  Ruski ambasador očitao lekciju iz istorije Kajlu Skotu

  © Sputnik / Radoje Pantović
  Politika
  Preuzmite kraći link
  43202
  Pratite nas

  Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je danas na poruku američkog kolege Kajla Skota povodom 80. godišnjice potpisivanja Ribentrop-Molotov pakta, rekavši da je tragedija mogla biti izbegnuta da su zapadne zemlje prihvatile predlog Moskve o uspostavljanju kolektivne bezbednosti.

  „Umesto što su insistirale na ciničnoj politici ’povlađivanja‘ kako bi preusmerile Hitlerovu agresiju na istok“, napisao je ruski ambasador na engleskom jeziku u odgovoru Skotu, koji je takođe na Tviteru napisao da je pre tačno 80 godina na današnji dan potpisan „zloglasni Ribentrop-Molotov pakt, na osnovu kojeg su dva diktatora tajno podelila Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja“.

  ​Manje od mesec dana kasnije, dodao je Skot, nemačke i ruske trupe slavile su osvajanje Poljske u Brestu.

  Međutim, Bocan-Harčenko kaže da pokušaji da se Sovjetski Savez predstavi kao izazivač Drugog svetskog rata bacaju senku na sećanja na milione Sovjeta koji su dali svoj život kako bi slomili nacizam i oslobodili sebe i evropske nacije.

  „Molim vas da konsultujete presude iz Nirnberga, koje su i danas integralni deo međunarodnog prava“, dodao je Bocan-Harčenko.

  ​Fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima, lako se mogu pronaći, dodao je ruski ambasador.

  „Proveriti ’Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938‘ ili ’Minhenski sporazum, septembar 1938‘“, naveo je Bocan-Harčenko na Tviteru.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga