09:50 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  14515
  Pratite nas

  Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev zvanično su danas označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce između dveju zemalja.

  To znači da će od danas prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije Preševo-Tabanovce na Koridoru 10 zajedno u istoj „kancelariji“ raditi srpski i makedonski carinici i policajci.

  Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo-Tabanovce, preko kojeg se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

  Ana Brnabić i Zoran Zaev označili su početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Ana Brnabić i Zoran Zaev označili su početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce

  Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dveju vlada potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

  Brnabićeva i Zaev su se posle ozvaničenja integrisanog prelaza uputili ka Skoplju na sastanak, a planiran je i susret delegacija dveju zemalja i potpisivanje više sporazuma o saradnji.

  Nakon toga, Brnabićeva će se sastati i sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

  Brnabićeva: Rešeni smo da gledamo u budućnost i ukidamo barijere

  Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije poseban je dan ne samo u odnosima između dveju država, već i početak mogućeg novog razdoblja za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

  „Nemamo ništa važnije, pored evropskih integracija, od regionalne saradnje“, rekla je Brnabićeva i poručila da nećemo čekati da Priština promeni stav, nego će se ići u bilateralne sporazume o autorizovanim ekonomskih sertifikatima.

  Srbija će, naglašava, ostati posvećena daljoj saradnji i promociji partnerstva.

  Premijerka Srbije obraća se prisutnima na graničnom prelazu
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Premijerka Srbije obraća se prisutnima na graničnom prelazu

  „Od ovoga zavisi ekonomski prosperitet regiona“, rekla je premijerka.

  Zaev je rekao da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce kruna prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki posao na zajedničkom putu dveju država ka EU.

  Naveo je da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra.

  Rekao je da je nedavno obeležena ogromna pobeda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Brnabić, otvaranjem Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

  „To je veoma značajan infrastrukturni poduhvat i auto-putevima su povezani Atina i Brisel“, kaže Zaev.

  Naveo je da otvaranje integrisanog graničnog prelaza omogućava jednu kontrolu na granici, što znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga