13:00 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 6848
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sastanku sa zvaničnikom EP Dejvidom Mekalisterom da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, a kada je reč o predstojećim izborima, da je Beograd spreman za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

  Vučić i Mekalister, predsedavajući Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, razgovarali su o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformskim procesima u Srbiji.

  Predsednik Vučić je čestitao Mekalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Komitetom za spoljne poslove.

  Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sprovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

  Predsednik Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

  Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan-Harčenko
  © Tanjug / DIMITRIJE GOLL

  On je rekao da Srbija pozdravlja dogovor zemalja-članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

  Predsednik Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi, navodi se u saopštenju pres-službe predsednika Srbije.

  Dvojica sagovornika su razgovarali i o predstojećim izborima.

  Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

  Tim povodom predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

  „Kada je reč o radu parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja“, dodao je predsednik Vučić.

  Mekalister je pozdravio i nove infrastrukturne projekte, istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga