23:41 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1248
  Pratite nas

  Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji dolaze u dvodnevnu posetu Beogradu, razgovaraće danas u parlamentu sa šefovima poslaničkih grupa i narodnim poslanicima.

  Prema agendi u koju je Tanjug imao uvid, prvi od planiranih osam sastanaka dvojica bivših evroparlamentaraca imaće sa šefom poslaničke grupe SNS-a Aleksandrom Martinovićem i njegovim zamenikom Vladimirom Orlićem, a razgovor bi trebalo da potraje oko 45 minuta.

  Zatim sledi razgovor s predstavnicima poslaničke grupe SPS-a, a nakon toga i razgovor s liderom radikala Vojislavom Šešeljom, a i ovi razgovori bi trebalo da traju po 45 minuta.

  Četvrti u nizu susreta biće sastanak s poslanicima koji nisu članovi poslaničkih grupa i poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika — Marinikom Tepić, Boškom Obradovićem i Zoranom Živkovićem, a prema agendi, predviđeno je da taj razgovor traje 15 minuta duže.

  Sledi sastanak s predstavnicima poslaničke grupe DS-a, potom razgovor sa poslanicima grupe LDP-LSV-SDA Sandžaka, sa kojima će Kukan i Flekenštajn razgovarati po 45 minuta.

  Nakon toga, Kukan i Flekenštajn će se susresti s predstavnicima poslaničke grupe SZS (Narodna stranka i poslaničke grupe, NS, Pokret za spas Srbije) Markom Đurišićem i Sandom Rašković Ivić, a predviđeno je da taj sastanak traje ceo sat.

  Poslednji u nizu sastanaka je s predstavnicima Stranke moderne Srbije, koji će, prema agendi, trajati 45 minuta.

  Takođe, zatražen je i sastanak sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

  U LDP-u Tanjugu je rečeno da su dobili poziv i da će doći na sastanak.

  Troje poslanika DS-a takođe će prisustvovati sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom, rekla je za Tanjug poslanica te stranke Gordana Čomić i dodala da ne zna da li su sve poslaničke grupe prihvatile poziv, ali zna da demokrate jesu.

  O poseti Kukana i Flekenštajna šturi su podaci, a Tanjug nije do danas mogao da dobije nijednu zvaničnu informaciju u Briselu o sadržaju njihove posete.

  Neformalno, u diplomatskim izvorima, agenciji je rečeno da njih dvojica dolaze na inicijativu Evropskog parlamenta.

  „Oni imaju nameru da se sretnu sa svim relevantnim političkim igračima“, nezvanično u tim izvorima kažu za Tanjug i dodaju da izjava neće biti, te da je moguće samo eventualno saopštenje na kraju posete.

  Prema nezvaničnim informacijama, razgovori su planirani i za petak pre podne, moguće s predstavnicima vanparlamentarne opozicije.

  U PSG potvrđuju za Tanjug da su dobili poziv za sastanak u petak i da će se odazvati.

  Inače, predsednik PSG Sergej Trifunović zatražio je posredništvo EU u dijalogu vlasti i opozicije, u pismu Dejvidu Mekalisteru.

  Osim ovoga, format sastanka u petak i ostali učesnicima još nisu poznati.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga