16:58 20 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 816
  Pratite nas

  Srpska lista predala je danas centralnoj izbornoj komisiji privremenih institucija Prištine listu kandidata za vanredne parlamentarne izbore. Goran Rakić, predsednik te stranke, istakao je da je to učinjeno nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  „Nakon konsultacija sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali i svesni činjenice da uvek i na svakom mestu moramo braniti interese srpskog naroda, danas smo predali listu kandidata za vanredne parlamentarne izbore“, rekao je Rakić.

  On je naglasio da će Srpska lista i na ovim izborima „kandidovati program koji garantuje opstanak srpskog naroda i konkretne rezultate rada svih članova“.

  „Sa ponosom i na ove izbore izlazimo uz podršku države Srbije i predsednika Vučića, uz istovremene napade onih kojima Srbija, očigledno, nije otadžbina“, kazao je predsednik Srpske liste, a prenosi portal „Kosovo onlajn“.

  On je pozdravio odluku Građanske inicijative SDP, koja je odlučila da učestvuje na zajedničkoj listi sa Srpskom listom i dodao je da je poziv otvoren i svim ostalim partijama koje žele jedinstveno da se bore za interese Srba i ostalih manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

  © Sputnik / Dejan Simić
  Grafit sa likom Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici

  Na pitanje albanskih novinara — kako je na listi i Ivan Todosijević, protiv kojeg se vodi sudski postupak, Rakić je rekao da „jedino Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da dokazuju svoju nevinost, umesto da tužilaštvo dokazuje krivicu“.

  „Možda postoji neki proces, ali Ivan Todosijević je nevin i on je na listi kandidata za poslanika u skupštini“, naveo je Rakić.

  Povodom spekulacija da Milan Radoičić ne obavlja više funkciju potpredsednika Srpske liste, Rakić je kazao da su stranački organi i članovi Srpske liste „zapravo želeli da Radoičić preuzme čelnu poziciju u stranci“.

  „Na poslednjem sastanku su moj predlog da Milan Radoičić preuzme mesto predsednika stranke podržali svi članovi, ali je on to odbio i rekao da će se sa mesta potpredsednika i dalje boriti i biće stub opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Rakić.

  Srpsku listu na vanrednim izborima za parlament privremenih kosovskih institucija, koji su zakazani za 6. oktobar, predstavljaće 17 kandidata, a osim nosioca liste Igora Simića, tu su i Zoran Mojsilović, Miljana Nikolić, Jasmina Dedić i Ksenija Božović iz severne Mitrovice, zatim Ivan Todosijević i Mirjana Nikolić iz Zvečana, Ljubinko Karadžić i Milan Joksimović iz Gračanice, Slavko Simić iz Leposavića, Miloš Perović iz Zubinog Potoka, Branislav Nikolić iz Štrpca, Milan Kostić iz Vučitrna, Vinka Radosavljević iz Kline, Božo Stojanović iz Kamenice i Svetislav Jokić iz Istoka.

  Rok za predaju lista za predstojeće izbore ističe danas u ponoć, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  Srpska lista, Aleksandar Vučić, Milan Radoičić, Goran Rakić, izbori, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga