05:31 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1793
  Pratite nas

  Na poligonu u Nikincima održava se taktička vežba „Povratak 2019“, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica, koje prikazuju delovanje u situaciji kada naoružana diverzantsko-teroristička grupa izvršava zaposedanje objekta.

  Vežba pokazuje kako, kada dođe do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a stavljaju se u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaciju svih zadataka.

  Taktička pretpostavka predviđa da po dobijenom naređenju SAJ, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvrše ulazak u rejon i napad na objekte koje je zaposela teroristička grupa.

  Pokazno-taktička vežba Povratak 2019 na poligonu u Nikincima
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Pokazno-taktička vežba "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima

  Vežba prikazuje na koji način je formiran operativni štab na terenu, izvršne detalje pripreme i planiranje zadatka, a nakon toga izdato naređenje za početak akcije.

  Scenario predviđa pet faza, a u prvoj fazi su zaseda, odgovor na zasedu, zatim manevri „miloša“, nadletanje „gazele“ i dejstva „prage“ i „lazara“ sa „kerberom“.

  Predsednik Vučić na i ministar policije Nebojša Stefanović posmatraju pokazno-taktičku vežbu Povratak 2019
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Predsednik Vučić na i ministar policije Nebojša Stefanović posmatraju pokazno-taktičku vežbu "Povratak 2019"

  U fazi dva predviđeni su manevri „miloša“, dejstva i manevri „lazara“, termobarična bomba, dejstvo „bel 212“, priključivanje BOV i obezbeđenje desantiranja upadnih timova.

  U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera H-145 i „bel 212“.

  U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ)
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ)

  U fazi četiri prikazuje se sinhronizovani upad, čišćenje objekta i neutralisanje terorista, a u fazi pet pružanje prve pomoći helikopterom, evakuacija i postrojavanje.

  U vežbi učestvuje 36 pripadnika SAJ-a, 60 pripadnika Žandarmerije i 18 pripadnika Helikopterske jedinice.

  Vežbi, pored predsednika Republike, prisustvuju i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

  Vučić na pokazno-taktičkoj vežbi Povratak 2019 na poligonu u Nikincima
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Vučić na pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima

  Vučić: Prikazana snaga srpske policije, strahovita vatrena moć

  Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić posle pokazno-taktičke vežbe „Povratak 2019“ na poligonu u Nikincima i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

  „U uslovima nemirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i da zaštitimo narod od opasnosti i pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć“, kazao je Vučić.

  Predsednik kaže da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H-145 sa mitraljezima.

  Aleksandar Vučić na vežbi u Nikicima
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Aleksandar Vučić na vežbi u Nikicima

  „To je bila strahovita vatrena moć, tu ništa ne može da preživi. Mi smo time zadovoljni, moraćemo dalje da jačamo naše bezbednosne i odbrambene snage“, rekao je Vučić i čestitao MUP-u.

  Dodao je da će biti nastavljeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremljeni kao i najbolje specijalne jedinice u svetu.

  Posle vežbe na kojoj su pripadnici SAJ-a, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a prikazali veštine, opremu i naoružanje, Vučić je rekao da su učestvovala 133 pripadnika MUP-a i da su odlično obavili posao.

  Posebno je istakao da su svi mogli da vide na „milošu“ novi sistem „getling“ — mitraljez sa rotirajućim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina paljbe, između 3.000 i 4.000 metaka u minuti.

  Sada ćemo da ih naručimo u većem obimu, rekao je Vučić.

  On je kazao da su prikazana i druga borbena vozila: „prage“ i „trocevci“ u pokretu, „lazari“ sa različitim kalibrima, među kojima je bilo i onih do 30 milimetara.

  „Momci su se pokazali kao vrlo sposobni. U narednom periodu treba više da koristimo i raketne bacače“, dodao je Vučić.

  Rekao je da je ponosan što je događaju prisustvovao i kineski general Džang Džousja, koji će sutra prisustvovati i vojnoj vežbi u Titelu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga