22:04 10 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2456
  Pratite nas

  Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Begej 2019“ počela je danas na privremenom poligonu „Titel“, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generala Džanga Juosjaoa, potpredsednika Centralne vojne komisije Kine.

  Na vežbi učestvuje više od 900 pripadnika jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

  Plovila Vojske Srbije učestvovala na vežbi
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Plovila Vojske Srbije učestvovala na vežbi

  Ukupno je angažovano 228 sredstava, i to — 33 borbena vozila, 31 plovni objekat, 13 vazduhoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerskih sredstava.

  Tema vežbe je da se prikaže borbena grupa u napadu sa nasilnim prelaskom reke, a cilj vežbe je da se pokaže obučenost snaga za komandovanje i potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i izvođenju borbene operacije.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na većbi sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na većbi sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem

  Vežba se izvodi u nekoliko faza, a biće realizovano i ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja, specijalni desant u dubinu rasporeda neprijatelja, polaganje rečne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protivbrodskim dejstvima, vazduhoplov na pripremama napada i vazduhoplovna podrška.

  Učesnici će prikazati i artiljerijsku pripremu napada, rečni desant, poprečno prevoženje borbene tehnike preko reke i uvođenje u borbu, napad na komandni brod neprijatelja, razminiranje plovnog puta, brodska, protivbrodska i pešadijska dejstva na ciljeve na kopnu i vodi i formiranje pontonskog mosta i prelaz borbene grupe preko mosta.

  Predsednik Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin obilaze vojsku
  © Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE
  Predsednik Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin obilaze vojsku

  Rukovodilac vežbe je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a komandant borbene grupe je načelnik štaba prve brigade Kopnene vojske pukovnik Dragan Radaković.

  Vežbu sa obale posmatraju i građani tog dela Vojvodine.

  Uoči početka priređen je svečani doček za predsednika Srbije, a vežbi prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga