16:02 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 7919
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Franji, da Srbija „izuzetno ceni principijelnu poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije, utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“.

  Vučić je u razgovoru sa papom, sa kojim se sastao jutros u Vatikanu, istovremeno zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

  Kako je navedeno na profilu predsednika Srbije „Budućnostsrbijeav“ na Instagramu, uz fotografije sa sastanka, Vučić i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, i o regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

  Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

  Predsednik je istakao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Vatikanom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

  View this post on Instagram

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Njegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Njegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

  A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

  Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Vatikana odlikuje podudarnost stavova o značajnim međunarodnim pitanjima.

  Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i o unapređenju njihovih ljudskih prava.

  Sa tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Unesko.

  „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

  „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se, i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otežali postojeće stanje“, ukazao je Vučić.

  On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, i to isključivo putem dijaloga.

  „Međutim, prištinska strana povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je Vučić.

  Tokom razgovora sa papom Franciskom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Vatikanu i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

  Tagovi:
  Vatikan, Kosovo, papa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga