22:32 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  278253
  Pratite nas

  Za kosovski problem mora se postići rešenje, kako bi Srbi i Albanci mogli živeti zajedno, jer nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i ističe i činjenicu da 95 odsto stanovnika Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije.

  „Nažalost, pregovori su bez pomaka poslednjih godinu dana, zbog uvedenih taksi, a sada i zbog izbora na Kosovu. To je žalosno. Potrebno je naći način da obe strane krenu napred i da pregovaraju“, ocenjuje Skot u intervjuu za frankfurtske „Vesti“.

  Zbog toga će, kaže, Amerika podržati sledeću vladu Kosova, kako bi započeli razgovori, jer obe strane moraju da se sastanu i nađu teška rešenja, koja neće biti laka ni Srbima, ni Albancima.

  „Ali, mora se postići neko rešenje, kako bi se živelo zajedno. Nije realno očekivati da Srbija vrati Kosovo, a da na njemu ne žive Albanci, a činjenica je da 95 odsto žitelja Kosova ne želi da bude u sastavu Srbije. Činjenica je i da Srbi ne žele da 25 odsto njenog stanovništva budu Albanci. To su činjenice“, kaže Skot.

  Na pitanje da li je izvodljivo i pod kojim uslovom da Amerika preispita svoje priznanje Kosova, odgovorio je da sumnja da će se to desiti.

  „Mi podržavamo nezavisnost i suverenitet Kosova i mislim da je to nepovratan proces. Srbi to i dalje ne prihvataju, ali na kraju mora doći do normalizacije odnosa, jer je to u interesu obe strane“, naglasio je američki diplomata.

  On je na pitanje šta je najbolja opcija, pošto se pominje više mogućih scenarija, od razmene teritorija, do „zamrznutog konflikta“, istakao da bi najbolje bilo da Amerika ne preporučuje dvema stranama šta je najbolje, već da Srbi i Albanci nađu svoje rešenje.

  Što se uloge SAD tiče, kaže da Amerika i dalje podržava vođstvo Evropske unije, ali činjenica je da ni Evropa to ne može da reši.

  „Pitanje Kosova mogu da reše samo lideri Kosova i Srbije, i jedini način za to je da se vrate u pregovore“, istakao je Skot i dodao da će SAD biti tu da pomognu i sugerišu, ali neće učiniti ništa više od toga.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga