00:22 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1175
  Pratite nas

  Iako Priština tvrdi da su se gotovo sve članice Izvršnog komiteta Interpola složile da se zahtev za prijem tzv. Kosova razmatra na predstojećoj Generalnoj skupštini u Čileu, u sedištu Interpola kažu da će se dnevni red tog zasedanja utvrditi tek u oktobru, pišu „Večernje novosti“.

  Dnevni red 88. Generalne skupštine Interpola preliminarno je razmatran u junu, ali je ostala nepoznanica da li je tom prilikom postojala većina da se u njega uvrsti i zahtev Prištine za prijem.

  List navodi da je pitao Interpol kako su tada pojedinačno glasale zemlje-članice Izvršnog komiteta Interpola, ali da nije dobio konkretan odgovor iz sedišta svetske policijske organizacije u Lionu.

  „Izvršni komitet će odobriti dnevni red 88. Generalne skupštine na svom sledećem sastanku u oktobru. Zatim se o dnevnom redu glasa u Skupštini, tako da u ovoj fazi ne možemo da pružimo više informacija“, rečeno je u Interpolu.

  List podseća da Izvršni komitet Interpola ima 13 članova — Alžir, Rusija, Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska, Brazil, Moldavija, Angola, Nigerija, Holandija i predsedavajuća Južna Koreja — dok su mesta Amerike i Azije upražnjena. Od pomenutih zemalja, njih sedam ne priznaje kosovsku nezavisnost.

  Generalna skupština Interpola zasedaće od 15. do 18. oktobra u prestonici Čilea, Santjagu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga