03:46 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1770
  Pratite nas

  Marion Dotri, dopisnica francuskog lista „Le Kroa“ iz Beograda, u autorskom tekstu piše o diplomatskim aktivnostima Srbije, koja radi na tome da osujeti dalje priznavanje kosovske državnosti, i ističe da je rezultat takve politike to da je 14 zemalja povuklo već dato priznanje.

  Ona kaže da je Srbija, dok je blokiran dijalog sa Prištinom, intenzivirala lobiranje, kako bi ubedila države da ne priznaju kosovsku nezavisnost. Navodi i izjavu češkog predsednika Miloša Zemana, koji je, prilikom zvanične posete Srbiji 11. septembra, rekao da želi da Češka povuče priznanje kosovske nezavisnosti.

  Dotri u tekstu ističe da Kosovo vodi bitku za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti od 2008. godine i podseća da ga pet država članica EU još uvek nije priznalo.

  „Od 2015. godine Beograd uspešno sprovodi svoje lobiranje, kako bi uverio više od polovine članica UN da ne priznaju Kosovo, koje zbog ruskog i kineskog veta nije bilo u mogućnosti da se pridruži UN“, ističe se u tekstu.

  Dotri piše da je u međuvremenu 14 država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti, uz citiranje Džejmsa Ker-Lindzija, sa Londonske škole ekonomije, koji je istakao da je reč o jednostavnom procesu, odnosno da je u nekim zemljama dovoljno i da ministar spoljnih poslova izda samo saopštenje za javnost o tome.

  U tekstu se dodaje da je 14 država povuklo priznavanje kosovske nezavisnosti od 2017. godine, ali da je teško proveriti te navode, jer, kako piše autor, neke od tih država odbijaju da potvrde tu informaciju, pa na osnovu toga Beograd i Priština prezentuju različite podatke.

  „Deklaracijama ponekad nedostaje legitimitet i to stvara zabunu. U junu 2018. godine liberijski ministar spoljnih poslova najavio je u Beogradu povlačenje priznanja Kosova, da bi ga dva dana kasnije njegova Vlada demantovala. Češkom predsedniku Milošu Zemanu takođe se po tom pitanju suprotstavlja češka Vlada“, piše Dautri, a prenosi Tanjug.

  U tekstu se navodi da Kosovo četiri puta nije uspelo da postane član Interpola, iako je deo Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te da vlasti u Prištini planiraju peti pokušaj za učlanjenje u Interpol, ali da im u tom pokušaju nedostaje podrška.

  „U 2015. godini Priština je pretrpela veliki neuspeh i nije postala član Uneska, nakon intenzivnog srpskog lobiranja“, dodaje se u tekstu.

  Džejmsu Ker-Lindzi smatra da Beograd pokušava da ojača svoje pozicije u pregovorima započetim 2011. godine pod pokroviteljstvom EU za rešavanje kosovskog pitanja, ali da su razgovori u celosti blokirani skoro godinu dana, zaključuje se u autorskom tekstu za „Le Kroa“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga