00:58 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1222
  Pratite nas

  Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko upitao je danas u kojoj se to zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje i pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo samu Alijansu.

  Ruski ambasador u Beogradu reagovao je danas na izjave šefa Pentagona Marka Espera koje su se poslednjih dana provlačile u medijima, pitajući se kako američkim kolegama još nije dosadilo da ponavljaju jedne te iste otrcane mitove o „malignom uticaju“ Rusije i „blagotvornoj ulozi“ NATO-a u Balkanskoj regiji, kada je svima već davno poznata njihova neubedljivost.

  „Navikli smo na predmetan razgovor. Molimo da navedete primere: u kojoj se zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje (uključujući i u sferi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala), pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo samu Alijansu?“, objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade Rusije u Beogradu.

  Kako je rekao, Moskva će uvek težiti da poveća svoj ugled na Balkanu, da razvija dijalog i uzajamno korisnu saradnju u različitim formatima, ali da ta težnja nikada nije sadržala i neće sadržati zadatak da deluje u regionu na štetu drugih, kao što se kaže, da „druži protiv nekoga“.

  „Uzgred, veoma neočekivan je zaokret misli Marka Espera: da mandat misije KFOR, koji je inače utvrđen u SB UN, uključuje suprotstavljanje Rusiji (stalnoj članici SB UN). Ali, možda je za misiju pripremljen neki nepoznati mandat, koji nije u okviru međunarodnog prava i Povelje UN, nego je u okviru tzv. ’poretka zasnovanog na pravilima‘? Nadam se da je to neuspela šala Marka Espera. Međutim, nastojanje da se Kosovo pretvori u uporište NATO-a sa najvećom bazom „Bondstil“, teška je i sasvim ozbiljna stvarnost“, zaključio je ambasador.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga