00:56 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 215
  Pratite nas

  Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji počelo je jutros u sedam sati.

  U jednom od osam biračkih centara u Srednjoj tehničkoj školi „Mihailo Petrović Alas“ u Severnoj Kosovskoj Mitrovici glasanje je počelo na vreme, tačno u sedam sati, i zasad protiče bez problema.

  Građani Severne Mitrovice glasaće na 27 biračkih mesta, a pravo glasa ima ukupno 22.457 upisanih birača.

  Oni su raspoređeni u sedam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

  Građani na KiM danas biraju 120 poslanika za parlament u kojem je 10 poslaničkih mandata zagarantovano Srbima, a 10 ostalim nacionalnim manjinama na Kosmetu.

  Na izborima učestvuje ukupno 25 listi, od kojih četiri predstavljaju srpsku zajednicu, a to su Srpska lista, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

  Prema kosovskim zakonima, glasa se za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

  Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), ukupan broj birača na KiM je 1.937.868, a za izbore je odštampano 1.801.800 glasačkih listića.

  Prema prvim informacijama iz Izborne komisije za sever Mitrovice, izbori zasad protiču u najboljem redu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga