16:45 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1810238
  Pratite nas

  Grupa vojnih stručnjaka NATO-a stigla je u Srbiju 12. oktobra u okviru poslednje faze procesa obuke Vojske Srbije, zasnovanog na NATO modulu za obuku, pod nazivom „Koncept operativnih sposobnosti — evaluacija i izveštavanje“, saopštila je Kancelarija NATO-a za vezu u Beogradu.

  Program će se odvijati tokom ove nedelje u vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca, a cilj je da inženjerska četa kao četvrta po redu jedinica Vojske Srbije bude deklarisana kao potpuno sposobna za delovanje po NATO standardima i procedurama.

  Te standarde i procedure priznaju Ujedinjene nacije i Evropska unija u svojim mirovnim operacijama. Doprinos Srbije u tim misijama je veoma cenjen.

  „Koncept operativnih sposobnosti — evaluacija i izveštavanje“ je mehanizam u okviru „Partnerstva za mir“, u kojem je Srbija među najaktivnijim učesnicima i kroz koji se jedinice oružanih snaga zemalja partnera NATO-a obučavaju i ocenjuju u skladu sa standardima te vojne alijanse.

  Taj proces omogućava unapređenje operativnih sposobnosti NATO partnera pojedinačno, uključujući i Srbiju, kroz blisku vojnu saradnju s NATO-om.

  Kao rezultat programa „Koncept operativnih sposobnosti — evaluacija i izveštavanje“ do sada su tri jedinice Vojske Srbije sertifikovane kao potpuno obučene za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

  Taj mehanizam služi kao važan okvir za zajedničke vežbe i različite vidove obuke vojski Srbije i članica NATO-a.

  To je jedan od brojnih uspešnih mehanizama saradnje koji su razvijeni između Srbije i NATO-a i doprinosi jačanju kapaciteta Vojske Srbije, saopštila je Kancelarija NATO-a za vezu u Beogradu.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga