20:08 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 153
  Pratite nas

  Bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, rekla je danas na Beogradskom bezbednosnom forumu da se od strana nije tražilo da prelaze svoje crvene linije i da je cilj bio da predstavnike strana pokušaju bar da dovedu u istu sobu i za isti sto.

  „To je bila izuzetna stvar za njih“, prisetila se Eštonova početaka razgovora, navodeći da je i fotografija nakon postizanja prvog Briselskog sporazuma sama po sebi slala jaku poruku.

  Ističe da od predstavnika dve strane ni u jednom trenutku nije traženo da prelaze crvene linije koje su imali — da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu.

  Govoreći o prvom Briselskom sporazumu i činjenici da je od tada prošlo šest godina, a da on nije primenjen, istakla je značaj toga da dogovori budu primenjeni, jer treba da olakšaju život običnih ljudi.

  „To je bio prvi sporazum, nikako nije bila ideja da bude i poslednji“, rekla je Eštonova na panelu „Održiva rešenja za Zapadni Balkan“, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

  Ljudima treba govoriti kakva će im biti budućnost, posebno mladima, govoriti im o tome da ovaj region treba da bude mesto gde će želeti da nastave život, koji će se uklopiti u jednu širu, optimističniju sliku.

  Upitana da li su predstavnici Beograda i Prištine imali tu svest o hitnosti rešavanja pitanja, kaže da nema sumnje da su na razgovore došli sa ozbiljnošću.

  „Sami su rekli da su nervozni i to su i bili i počeli su da pričaju o praktičnim elementima, kako mogu da idu napred, da se olakša život ljudima“, rekla je ona.

  Tagovi:
  sporazum, Kosovo, Ketrin Ešton
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga