17:41 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  51393
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

  Posle govora u Skupštini Srbije i  polaganja venaca na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, premijer Medvedev se sastao s predsednikom Vučićem. U Centru „Sava“ ruski premijer prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

  Medvedev je stigao u Srbiju oko 12 sati, posle čega je prisustvovao vojnoj paradi gde je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posmatrao prikaz sposobnosti VS „Sloboda 2019“. Razgovarao je i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

  Najnovije vesti
  • 23:20

   Svečanom večerom završena poseta Medvedeva

  • 22:12

   Vučić: Srbi su reč „sloboda“ doneli na Balkan

   Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija zna kolika je cena slobode, jer ju je uvek „kupovala“ krvlju svog naroda i zato svoju slobodu nikada nikome neće dati.
   Dalje
  • 22:01

   "Srbija danas ponosno stoji uz svoju istorija i nikada se više naših heroja nećemo odreći", poručio je Vučić.

   Nemamo mi lošu istoriju pa da je žalimo, mi smo narod koju je slobodu uvek platio krvlju. Čuvaćemo, brinućemo i štitićemo naš narod i na KiM i na svakom drugom mestu gde su prava naših ljudi ugrožena", naglasio je Vučić.

   © Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJE
  • 21:59

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ruski heroj Nikolaj Kravcov, jedan od onih koji su dali život za slobodu Beograda i Srbije, dobiti ulicu u glavnom gradu.

  • 21:43

   Medvedev: Saradnja sa Republikom Srpskom ide samo uzlaznom putanjom

   Saradnja Rusije i Republike Srpske ide samo uzlaznom linijom, poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović.

   "Ruska Federacija gaji prijateljske odnose sa BiH, ali posebno sa Republikom Srpskom, jer naši narodi imaju mnogo toga zajedničkog, posebno istoriju na koju možemo biti ponosni", naveo je Medvedev.

  • 21:36

   Medvedev: Očuvanje istine o ratu čuva i sećanje na junake

   Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je večeras 75. godišnjicu oslobođenja Beograda, uz poruku da je očuvanje istine o ratu najbolji način da se sačuva sećanje na one koji su izvojevali tu pobedu.
   Dalje
  • 20:32

   Vulin sa zamenikom ministra odbrane Ruske Federacije

   Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, u okviru posete predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva našoj zemlji, sastao se danas sa zamenikom ministra odbrane Ruske Federacije, general-potpukovnikom Junus-Bek Jevkurovim.

   Sagovornici su konstatovali da je zajedničko obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Beograda pokazatelj da smo uvek bili na istoj strani pravde i istine.

  • 20:31

   Dačić se sastao sa potpredsednikom Vlade Rusije Borisovom

   Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, sastao se sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim.

   Razgovarano je o predstojećim aktivnostima i zasedanjima u okviru Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, čiji su oni kopredsedavajući.

  • 20:29

   Medvedevu ikona, Vučiću knjiga i vina

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev razmenili su večeras poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

   Predsednik Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila.

   Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

   Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a ikonopisan je sa kopljem u desnoj ruci, kojim je pobedio Lucifera, a u levoj sa zelenom palminom grančicom, kao znakom mira i pobede.

   Zaštitnik je loze Nemanjića i uživa veliko poštovanje u srpskom narodu.

   Predsednik Vučić je na poklon dobio antikvarnu knjigu, kao i ruska vina.

   Medvedev je srpskom predsedniku darovao antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

   Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

   Uz knjigu su, iz Rusije stigla i vina za predsednika Srbije.

   © Tanjug / STR
  • 20:25

   U Sava Centru u toku svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Beograda

   Intoniranjem himni Srbije i Rusije večeras je u beogradskom Sava centru počela svečana akademija kojom se obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

   Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

   © Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJE
  • 19:44

   Vatromet i plotuni u čast obeležavanja oslobođenja Beograda

   U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet.

   Nakon obraćanja medijima, Vučić i Medvedev su sa terase centralnog salona Palate Srbija ispratili spektakularan vatromet koji je trajao nekoliko minuta, uz plotune ispaljene sa dunavske strane Palate.

   © Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJE
  • 19:26

   Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek iskazati najveće poštovanje ruskim i srpskim heroijima, rekao je Vučić Medvedevu.

   Srbi i Rusi snaga protiv falsifikovanja istorije

   Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve.
   Dalje
  • 18:59

   Govoreći o pitanju Kosova, Medvedev je rekao da Rusija polazi od potpune podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

  • 18:52

   Medvedev je rekao da mu je drago što ovaj dan provodi među prijateljima povodom oslobođenja Beograda.

   Nema toliko zemalja za koje možemo reći ne samo da su prijatelji nego da isto kao i mi ocenjuju istoriju, rekao je Medvedev.

   "Niko nije protiv različitih gledanja ali postoje svetle i tamne stranice istorije i to ne treba da bude predmet spora. U takve svetle stranice spada i oslobođenje Beograda, pobeda", rekao je on.

   On je dodao da su narodi pravi tvorci istorije.

   "Evo naši narodi su pre 75 godina oslodili Evropu od koncentracionih logora i ropstva. Ta stranica je sve dalje od nas i utoliko su dragoceniji ovakvi susreti", istakao je Medvedev.

   Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Medvedev jerekao da je zadatak da ti odnosi budu pragmatični i da samo tada imaju budućnost. Ako budemo koristili neke ideološke klišee oni se mogu pokvariti.

   "Prijateljstvo zasnovano na pragmatizmu ima budućnost", rekao je Medvedev.

   On je dodao da postoje velike kompanije koje rade u Srbiji poput NIS-a, ali i one manje koje takođe daju svoj doprinos saradnji.

   "Očekujemo i puštanje u rad Turskog toka i o tome smo danas razgovarali, dodao je ruski premijer. U celini taj projekat će otvoriti i nova radna mesta i stvoriti mogućnost za nove prihode", istakao je on.

   Dokumenti koji su potpisani doprineće da privreda Srbije postigne nov nivo. Potpisani su ozbiljni dokumenti u sferi železnice, sporazum sa Rosatomom je pogled u budućnost, objasnio je.

   Medvedev je takođe rekao da postoji i niz dobrih projekata u humanitarnoj sferi, a pomenuo je i 166. list Miroslavljevog jevanđelja koji je, kako je rekao, svetinja za Srbe.

   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 18:50

   Sa radošću iščekujem susret sa Putinom 4. decembra, rekao je Vučić Medvedevu.

  • 18:48

   Potpisani važni sporazumi između Srbije i Rusije

   Potpisano više bilateralnih sporazuma između Srbije i Rusije

   U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras je u Beogradu razmenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti nauke, privrede, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede i inovacija.
   Dalje
  • 18:34

   U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva razmenjeni su potpisani dokumenti između Srbije i Rusije.

   Među dokumentima je i sporazum o uslovima rada informativnih centara, koje su potpisali šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

  • 18:19

   Medvedev: Stav EU „ili istok ili zapad“ ne vodi u pravom smeru

   Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da Evropska unija neće zameriti Srbiji na potpisivanju trgovinskog sporazuma sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i ocenio je da stav EU „ili istok ili zapad“ ne vodi u pravom smeru.
   Dalje
  • 18:07

   Medvedev preneo pozdrave predsednika Rusije srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću

   "Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić na ruskom jeziku.

   I Medvedev je izrazio zadovoljstvo što boravi u Beogradu na današnji dan.

   On je Vučiću rekao da su njihovi današnji razgovori počeli u trenutku kada se održavao prikaz vojne sposobnosti oružanih snaga Srbije.

   "Moram da vam kažem da je to izgledalo zaista dostojno, a takođe odražava rast ekonomije Srbije i mogućnost da se još više poveća borbena sposobnost i bezbednost", rekao je ruski premijer.

   Složio se se sa Vučićem da na polju ekonomije sve za sada ide dobro.

   "Raste robna razmena, rastu investicije. Ovaj značajni datum koji povezuje naše narode obeležavamo dobrim rezultatima", poručio je Medvedev.

   Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i naveo da je govorio i pred parlamentom gde je naišao na prijateljsku atmosferu.

   "Prenosim vam i najbolje želje od predsednika Putina", rekao je Medvedev, na čemu mu je Vučić zahvalio.

   PREDSEDNISTVO SRBIJE
  • 17:59

   Vučić Medvedevu: Hvala na podršci, čast što ste baš danas u Beogradu

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

   "Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obelezavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama", rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

   Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

   "Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić na ruskom jeziku.

   PREDSEDNISTVO SRBIJE
  • 17:47

   Premijer Medvedev odlazi sa Novog groblja u pratnji helikoptera

   © Sputnik / Predrag Vasiljević
  • 17:41

   Medvedev polaže cveće na spomen Groblje oslobodilaca Beograda

   Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

   Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.

   © Tanjug / SLOBODAN MILJEVIC
  • 17:34

   Medvedev: Rusija će podržati Srbiju u očuvanju teritorijalne celovitosti po Rezoluciji 1244

   Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev u obraćanju poslanicima srpskog Parlamenta.
   Dalje
  • 17:31

   Kolona u kojoj se nalazi ruski premijer Medvedev na putu do Novog groblja gde će položiti vence na Spomen-groblju Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

  • 17:21

   Tokom posete Dmitrija Medvedeva Beogradu biće potpisano 11 sporazuma između Rusije i Srbije

   Tokom posete ruskog premijera biće potpisno šest sporazuma i 5 memoranduma. Pored sporazuma o vraćanju nedostajućeg lista Miroslavljevog jevsnđelja potpusuju se i  sporazum o rekonstrukciji pruge Beograd- Bar od Valjeva do crnogorske granice,  sporazumo i izvoznom kreditu, o kontroli bilja, izgradnji centra za nuklearna istraživanja i o sprečavanju carinskih prekšaja u vazdušnom saobraćaju

  • 16:46

   Medvedev: Čestitam godišnjicu, želim vam mir i slobodu

   Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

   U obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Medvedev je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na danšnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma.

   "Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i žleim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje", poručio je Medvedev.

   © Tanjug / Zoran Žestić
  • 16:30

   Medvedev se obraća poslanicima u Skupštini Srbije

  • 16:00

   Zapadni mediji o poseti Medvedeva: Potvrda bliskih veza Srbije i Rusije

   Američka agencija AP ocenila je da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji ilustracija bliskih kulturnih, istorijskih i verskih odnosa Srbije i Rusije.

   AP navodi da je ruski premijer prisustvovao vojnom prikazu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u čemu su učestvovale jugoslovenske i sovjetske snage.

   Uz stotine građana i srpsko rukovodstvo Medvedev je pratio antiterorističku vežbu i defile vojnika, borbenih vozila i oružja, helikoptera i aviona, navodi agencija i podseća da je Srbija saveznik Rusije na Balkanu.

   Američka agencija podseća na stav Srbije da ne ulazi u NATO, jednim delom zbog toga što je ta Alijansa bombardovala zemlju 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i citira današnju poruku predsednika Srbije Alekdandra Vučića posle prikaza da će Srbija znati "kako da zaštiti svoje nebo, zemlju i ljude".

   Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku, iako Beograd formalno teži članstvu u EU, konstatuje AP i dodaje da je zvanična Moskva nedavno pojačala napore da obnovi svoj uticaj među nekadašnjim komunističkim drzavama istočne Evrope.

   Ti napori izazivaju zabrinutost na Zapadu koji želi da Balkan, posle ratova devedestih godina, vidi integrisan u EU i NATO.

   Italijanska agencija Ansa izvestila je takođe o poseti ruskog premijera Medvedeva Beogradu, navodeći da on prisustvuje proslavi 75. godišnjice oslobođenja grada kao i vojnoj paradi.

   U središtu razgovora ruskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić nalaze se jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između Rusije i Srbije, pri čemu će biti potpisano više bilateralnih sporazuma u oblasti poljoprivrede i železničke infrastrukture, navodi Ansa.

   Italijanska agencija prenosi i da bi Medvedev popodne u srpskom parlamentu, između ostalog, trebalo da pruži punu podršku Beogradu po pitanju Kosova, budući da Moskva ne priznaje nezavisnost Prištine i podržava teritorijalni integritet Srbije.

   Dragan Kujundžić
  • 15:50

   Rusija vraća 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju

   Među sporazumima koje će danas potpisati srpski i ruski zvaničnici u Palati federacije je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20 veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.
   Dalje

   U okviru sporazuma koji će danas potpisati ruski i srpski zvaničnici je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja

  • 15:21

   O čemu su razgovarali Brnabićeva i Medvedev

   Premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, složili su se da njihovi razgovori predstavljaju priliku da se jos jednom potvdi spremnost za dalji razvoj saradnje između dve zemlje i obeleži savezništvo iz Drugog svetskog rata.

   Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

   "Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obelezizmo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu", poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

   Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

   "I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije", naglasila je Brnabić.

   Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je danas zadovoljstvo što je ponovo, posle 10 godina, u poseti prijateljskoj Srbiji i to još tako značajnim povodom kao što je 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

   © Tanjug / Dragan Kujundžić
  • 15:02

   U toku je tet-a-tet sastanak Brnabićeve i Medvedeva.

  • 14:46

   Medvedev stigao na sastanak sa srpskom premijerkom

   Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dve zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije.

   Nakon dočeka, sledi tet-a-tet sastanak Brnabić i Medvedeva.

  • 14:41
   Predsednici vlada Srbije i Rusije Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev na aerodromu u Beogradu

   Medvedev na osam lokacija u Beogradu, većina ulica se zatvara

   Zbog posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, danas su u Beogradu na snazi vanredne saobraćajne mere i veći broj ulica biće zatvoren za saobraćaj.
   Dalje
  • 14:41

   Svečani doček za Medvedeva ispred Palate Srbije

   © Tanjug / Dragan Kujundžić
  Uživo
  Poseta Medvedeva iz minuta u minut: Sačuvaćemo našu Srbiju i narod na Kosovu i Metohiji (video)
  +
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga