20:09 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 391
  Pratite nas

  Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da Evropska unija neće zameriti Srbiji na potpisivanju trgovinskog sporazuma sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i ocenio je da stav EU „ili istok ili zapad“ ne vodi u pravom smeru.

  Medvedev je podsetio da će 25. oktobra u Moskvi, u prisustvu srpske premijerke Ane Brnabić, taj sporazum biti potpisan.

  „Ne treba saradnju usmeravati na ’ili-ili‘, ne treba reagovati na ideološke obmane i klišee i biti protiv takvog destruktivnog pristupa, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju“, poručio je Medvedev u Skupštini Srbije i dodao da je Rusija protiv konfliktnog pristupa.

  Potpisivanje sporazuma sa EAEU za Srbiju znači pristup tržištu od 180 miliona ljudi i da će izvoz pojedinih srpskih proizvoda na tom tržištu biti liberalizovan, ali i da će to učiniti Srbiju privlačnijom za ruske i ostale investitore iz Evroazije.

  „Sa našim partnerima mi gradimo Evroazijsku uniju, koja se zasniva na ravnopravnosti i poštovanju interesa jednih drugih. Međutim, Evroazijska unija nije zatvoren klub, već smo otvoreni za saradnju i sa drugim zemljama“, rekao je Medvedev.

  Kaže da su partneri iz EU odbacili saradnju sa Rusijom.

  „Rusija zbog toga ne tuguje, ali je to ostavilo posledice na rešavanje brojnih zadataka u Evropi i na ekonomiju, zbog čega su izgubljene milijarde evra koje se ne mogu povratiti“, zaključio je Medvedev.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga