17:18 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 921
  Pratite nas

  U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras je u Beogradu razmenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti nauke, privrede, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede i inovacija.

  Među njima je i Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

  Razmenjeni su i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara, kao i Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom na deonici Valjevo-granica sa Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva „Ruske železnice“.

  Potpisan je i Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između „Infrastruktura Železnice Srbije“ i RŽD Internešenela.

  Danas su srpski i ruski partneri razmenili i Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja i Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

  Takođe, razmenjeni su i Protokol o saradnji između Uprave carina Srbije i Federalne carinske službe Rusije u borbi protiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumevanju između dve institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima „Nikola Tesla“, Beograd, i „Šeremetjevo“, Moskva, u oblasti borbe protiv prevara.

  Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Rusije razmenili su Memorandum o razumevanju.

  Takođe, razmenjeni su u Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razvoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga