12:47 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  415410
  Pratite nas

  Drugi svetski rat traje već više od pet godina. Ovog oktobra 1944. godine poraz nacista je izvestan, ali konačan cilj antihitlerovske koalicije — potpuni slom nacizma na vojnom i političkom planu — još nije sasvim dostižan.

  Partizani i sovjetska Crvena armija oslobodili su veći deo Srbije, a krajnji cilj bio je da oslobode jugoslovensku i srpsku prestonicu Beograd.

  Beogradska operacija počela je u zoru 14. oktobra iz više pravaca, a posle petodnevnih borbi neprijatelj je potisnut ka Savi. Posebno žestoke borbe vodile su se za zgradu u kojoj se nalazilo Ministarstvo saobraćaja, Glavnu železničku stanicu i Poštu br. 2, hotel „Moskvu“, Gradsku opštinu i Radionicu vojne odeće (današnji „Beko“). Prethodne noći osvojena je palata „Albanija“, a borac Miladin Petrović istakao je na zgradi trobojku sa petokrakom.

  Neprijatelj u svojim rukama drži još samo Kalemegdan, Terazije, uži rejon Savskog mosta i Čukaricu, užurbano prebacujući svoje trupe na levu obalu Save… Sputnjik prati žestoke bitke — iz minuta u minut.

  Najnovije vesti
  • 00:11

   Beograd je oslobođen od nacističkog okupatora!

   Građani oslobođenog Beograda sa oficirima i vojnicima Crvene armije.
   © Sputnik / Evgeniй Haldeй
  • 20:00

   Traju teške borbe na zemunskom frontu

   21. oktobra ujutro poslednje nemačko ljudstvo je napustilo Adu Ciganliju i prešlo Savu. U Beogradu je tako razbijen i poslednji otpor neprijatelja.

   © Sputnik / Pavel Luknickiй
  • 19:23

   Dvoboj na mostu

   Dok se u centru Beograda igraju kola i slavi se oslobađanje, Nemci kuju plan da unište most na Savi. Plan je da se kamion natovaren razornim eksplozivom zakuca u most i bar ga ošteti. U najdramatičnijem trenutku, kamion se probija do grupe crvenoarmejaca i proletera, koji zasipaju vozilo snažnom koncentričnom vatrom iz protivtenkovskih topova, pušaka i puškomitraljeza. U dvoboju su kamion i dve samohotke uništili sovjetski artiljerci i jugoslovenski pešaci pred samim ciljem. Pogođeni kamion leti u paramparčad, zajedno sa vojnicima u šlemovima.

  • 18:01

   Borba u rovovima prsa u prsa

   Partizani i Sovjeti na juriš zauzimaju položaje na liniji Železnički most – nasip – Dunav. Proleteri i crvenoarmejci uskaču u rovove i napadaju protivnike. Neprijateljski vojnici su ubijani i primoravani na beg prema Zemunu.

   © Sputnik / Evgeniй Haldeй
  • 17:23

   Doleću avioni s petokrakama i bombarduju neprijateljske položaje

   Sovjetski jurišni avioni Il-2 Šturmoviki tokom Drugog svetskog rata
   © Sputnik / RIA Novosti
  • 17:09

   Razbuktava se bitka za Zemun

   Jugoslovenske i svojetske jedinice započinju jak i dobro sinhronizovan napad na neprijateljske položaje ispred Zemuna. Razbutava se dramatična borba. Dobro maskirani nacistički vojnici se suprotstavljaju, podržani oklopnim automobilima i artiljerijskom kanonadom.

   Crvenoarmejci jurišaju na nemačke položaje u Beogradu.
   © Foto : SUBNOR Srbija
  • 16:20

   Komandanti na osmatračnici

   Komandanti Dapčević i Ždanov sa osmatračnice na uglu Brankove i Pop Lukine ulice izdaju poslednja uputstva i naređenja vojsci.

   Peko Dapčević, komandant Prve armijske grupe NOVJ obrača se građanima u tek oslobođenom Beogradu.
   © Sputnik / Olьga Lander
  • 16:14

   Iznenadan udar nemačkih aviona

   Dok most prelaze pripadnici 6. proleterske divizije, most iznenada nadleću nemački avioni strelovito leteći prema ušću. Šest aviona se obrušava na most i baca nekoliko bombi. Jedna bomba udara u kolovoz, probija drvenu podlogu i eksplodira u vodenom vrtlogu. Udar vodenog stuba izvaljuje nekoliko dasaka na pešačkom prelazu i baca ih u reku. To dalje usporava prebacivanje vojske na drugu obalu.

   Karađorđeva ulica neposredno po završetku borbi
   © Foto : SUBNOR Srbija
  • 14:21

   Partizani uništavaju tri nemačka tenka i 200 vojnika na Čukarici

   Neprijatelj prilikom povlačenja za sobom ostavlja sve nepotrebne stvari.
   © Sputnik / Evgeniй Haldeй
  • 14:00

   Počinje napad na Cimermanovu grupu

   © Sputnik / Pavel Luknickiй
  • 13:30

   Boj za Čukaricu

   Dapčević i Ždanov odlučuju da prebace deo vojske na Čukaricu, kako bi slomili Cimermanovu grupu, deo nemačke vojske koji nije uspeo da se prebaci do Zemuna.

  • 12:50

   Saborna crkva - jedna neuobičajena priča

  • 12:04

   Vojska oslobodilaca osvaja levu obalu Save

   Most su sada već prešli 211. i 214. puk 73. streljačke divizije, 13. gardijska mehanizovana brigada, 2. motostreljački bataljon 14. mehanizovane brigade, 13. proleterska brigada „Rade Končar“ 1. proleterske diviizije, jediniče 1. ličke proleterske brigade, kao i dva bataljona kosmajske brigade 6. proleterske divizije. Stotine nemačkih granata pada na most i prilaze. Zemlja podrhtava od eksplozija, lukovi mosta se njišu i škripe, u kolovozu nastaju velike rupe. Trinaesta proleterska brigada žestoko uzvraća vatru i uspeva da spreči nadiranje nacista.

   Sovjetski jurišni avioni Il-2 Šturmoviki tokom Drugog svetskog rata
   © Sputnik / RIA Novosti
  • 11:35

   Vlasta Velisavljević - svedok oslobođenja

  • 11:00

   Oslobodioci prelaze most, uz podršku avijacije

   Počinje prebacivanje glavnih snaga u dve kolone: desna jugoslovenska i leva sovjetska. „Šturmovci“ sovjetskog vazduhoplovnog pukovnika Ivanova i lovci potpukovnika Šatilina podržavaju dejstva mehanizovanih jedinica, napadajući zemunski aerodrom i položaje nemačke poljske i protivavionske artiljerije i minobacača na Bežanijsskoj kosi i u rejoniu Zemuna.

  • 10:30

   Oslobođen most!

   U trenutku kada je zvonik Saborne crkve otkucao 10.30 časova, zauzet je Savski most.

  • 10:21

   Juriš tenkova i pešadije

   U juriš kreću sovjetski tenkovi i jugoslovenska i sovjetska pešadija.

   Sovjetski tenk juriša na nemačke položaje na Pozorišnom trgu (danas Trg Republike) iz pravca Francuske ulice.
   © Foto : SUBNOR Srbija
  • 10:08

   Plamteće buktinje „kaćuša“

   Avioni prenose dejstva i na suprotnu stranu mosta. Odmah zatim, raketni gardijski minobacači „kaćuše“ plamtećim buktinjama zasipaju ciljeve u zaravni Bežanijske kose, duž železničke pruge za Zemun i na aerodromu, dok su artiljerijskim oruđima prepustili da učestalije zasipaju nemačke vatrene položaje na prednjem kraju njihove odbrane.

   Ruski raketni sistem BM-13 „Kaćuša“
   © CC0
  • 10:00

   „Šturmovci“ prikovali Nemce za zemlju

   Nad Beogradom i mostom pojavljuju se jurišni avioni 9. vazduhoplovnog korpusa Crvene armije i neutrališu protivavionsku i zemaljsku artiljeriju neprijatelja. Neprijateljsku pešadiju tako su „prikovali za zemlju“. „Šturmovci“ pikiraju i bacaju teške bombe na prilazu Savskom mostu i na levoj obali Save. Posle bombardovanja i raketiranja započinju sa mitraljiranjem nemačkih jedinica, koje u panici napuštaju svoje položaje i beže preko mosta na levu obalu reke.

   Sovjetski lovac Il-2 Šturmovac u akciji
   © Sputnik / RIA Novosti
  • 09:36

   Bitka za Narodno pozorište

  • 07:46

   Žestoke borbe za Savski most

   Dok se na Kalemegdanu slavi pobeda, oko Savskog mosta besni bitka, puna iznenađenja i neočekivanih borbenih obrta.  Nemci pružaju otpor uz pomoć artiljerije ukopane i maskirane na vatrenim položajima od sela Bežanije do periferije Zemuna.

   Uništeni sovjetski tenk ispred Glavne železničke stanice.
   © Foto : SUBNOR Srbija

  • 07:30

   Sastanak Ždanova i Dapčevića

   Komandant 1. armijske grupe Narodnooslobodilačke vojske, general-lajtanant Peko Dapčević i komandant sovjetskog 4. gardijskog mehanizovanog korpusa Vladimir Ivanovič Ždanov sreću se na tvrđavi, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, grle se i čvrsto jedan drugom stežu ruke, čestitajući na pobedi.

   General Vladimir Ždanov obraća se građanima u tek oslobođenom Beogradu.
   © Foto : SUBNOR Srbija
  • 07:11

   Nemci panično beže preko reke

   Preostali delovi nemačke odbrane Kalemegdana, oko 1.600 ljudi, panično beže ka obali Save na Pristaništu. Sedaju u desantne i brze čamce i uspevaju da se dokopaju leve obale reke. Za sobom ostavljaju ratnu tehniku, a u strmoglavom bežanju nisu uspeli da aktiviraju mine koje su postavili ranije.

   Crvenoarmejci jurišaju na nemačke položaje u Beogradu

   Crvenoarmejci jurišaju na nemačke položaje u Beogradu.
   © Foto : SUBNOR Srbija
  • 07:00

   Partizanska zastava na Kalemegdanu!

   Nakon krvave borbe među zidinama Kalemegdena, borci Drugog bataljona Treće krajiške brigade ističu zastavu brigade na najvišem mestu Kalemegdanske tvrđave.

   Specijalni dopisnik agencije ruske agencije Tas, kapetan Pavel Luknicki (treći s leva) na tek oslobođenom Kalemegdanu, 20. oktobra 1944.

   Specijalni dopisnik agencije TASS, kapetan Pavel Luknicki (treći s leva) na tek oslobođenom Kalemegdanu, 20. oktobra 1944.
   © Sputnik / RIA Novosti
  • 06:27

   Stiže sovjetska avijacija!

   Sovjetska avijacija
   © Wikipedia

   Nad glavama nemačkih vojnika, ušančenih na mostu, pojavljuju se avioni s petokrakama i u brišućem letu mitraljiraju i bombarduju neprijatelьevu liniju odbrane.

  • 06:15

   Napad na most, Nemci se brane.

   Sovjetske i jugoslovenske jedinice kreću u napad pokušavajući da zauzmu most, ali ne uspevaju da se domognu njegovih odbrambenih vatrenih tačaka. Zaklonjeni džakovima peska na mostu, Nemci otvaraju vatru da spreče oslobodioce da pređu brisani prostor od Karađopđeve ulice i parka između „Bristola“ i Glavne železničke stanice.

   Uništena nemačka borna kola na beogradskim ulicama

   Uništena nemačka borna kola
   © Foto : SUBNOR Srbija
  • 06:11

   Učitelj spasava most.

   Miladin Zarić, 55-godišnji učitelj koji živi u Karađorđevoj ulici broj 69, koristi trenutak nepažnje Nemaca i dolazi pod Savski most. Ašovom, koji je uzeo od nemačkog vojnika na mostu, preseca žice vezane za mine kojima su nacisti planirali da razore most. Most je tako spasen.

  • 06:02

   Udar „meseršmita“, gine Jandra Žunić

   U desetominutnom arhivskom video-prilogu pogledajte žestoke borbe beogradske operacije

   Položaje sovjetskih i jugoslovenskih jedinica kod mosta nadleću dva nemačka bombardera „meseršmit“ i bacaju po dve bombe. Jedna u parku kod „Bristola“ smrtno pogađa Jandru Žunića, hrabrog komandanta 1 bataljona „Marko Orešković“ 1. ličke proleterske brigade.

  • 05:45

   Juriš partizana od Terazija do „Bristola“, meta – most.

   Iz pravca Terazija, Brankovom ulicom i preko Zelenog venca do Save, u rejon hotela „Bristol“ i porušenog novog mosta, spuštaju se Prva lička proleterska brigada, pod komandom Milana Antončića Velebita i političkog komesara Jovice Gakovića, a za njom i jedinice 13. proleterske brigade „Rade Končar“, pod komandom Milana Žeželja i političkog komesara Ivana Denca. Izbivši u Karađorđevu ulicu, obe brigade zauzimaju položaj za napad na most.

   Napredovanje oslobodilaca od Mostara ka Glavnoj železničkoj stanici. Sa strane ulice vidi se uništena nemačka tehnika

   Napredovanje oslobodilaca od Mostara ka Glavnoj železničkoj stanici. Sa strane ulice vidi se uništena nemačka tehnika.
   © Foto : SUBNOR Srbija
  • 05:30

   Oslobođena Železnička stanica!

   Partizani i crvenoarmejci posle teške borbe zauzimaju Železničku stanicu.

   Karađorđeva ulica neposredno po završetku borbi

   Karađorđeva ulica neposredno po završetku borbi
   © Foto : SUBNOR Srbija
  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Istorijske zanimljivosti (81)
  Tagovi:
  godišnjica, oslobađanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga