11:19 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1243
  Pratite nas

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je javnosti poznat njegov stav da je nedopustiva izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim prirodnim područjima.

  „Sama reč kaže da su zaštićena. To su najvredniji delovi naše prirode u biološkom, hidrološkom, geomorfološkom smislu. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode biće predloženo rešenje“, rekao je Trivan za „Politiku“.

  Ministar je naveo da će sve biti definisano i da je veoma važno da se ljudima koji imaju dozvolu ponudi nova lokacija.

  „Više puta smo razgovarali s predstavnicima investitora, i mislim da postoji dobra volja za tu vrstu rešenja“, rekao je Trivan.

  Prema njegovim rečima, u Srbiji je izgrađeno stotinak MHE.

  „Kada su u pitanju zaštićena područja, 18 je izgrađeno, pet je u izgradnji, a još 51 je u planu. U trenutku kada smo mi povukli potpis za izgradnju MHE na Pakleštici, tada je počelo klupko da se odmotava. To je bio okidač da stanemo tome na put. Znao sam da neće bili lako, jer su u pitanju interesi i građana i investitora“, kazao je Trivan, preneo je Tanjug.

  On je podsetio da je najveći problem što važeći zakon dozvoljava gradnju u zaštićenim zonama.

  Kaže da ćemo dobiti novi katastar za MHE koji će propisati nove lokacije, i da na tome intenzivno radi Ministarstvo rudarstva i energetike.

  Trivan napominje da važeći katastar iz 1987. nije uzimao u obzir zaštitu životne sredine.

  „Zato je bila obaveza da se povede računa o svakoj lokaciji. Očigledno da to nije rađeno, i morali smo to da presečemo, uprkos otporu nekih ljudi koji su smatrali da MHE mogu da ostanu barem u trećoj zaštićenoj zoni“, rekao je Trivan.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga