14:56 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  25009
  Pratite nas

  Iracionalni su i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja veštačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga i objašnjenja da odluka Prištine o taksama predstavlja odgovor na kampanju Srbije za povlačenje priznanja tzv. Kosova.

  To je poručio Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj stanju na Kosovu i Metohiji Srpski ministar inostranih poslova je rekao da diplomatske aktivnost Beograda u cilju povlačenja priznanja predstavljaju odgovor na kampanju takozvanog Kosova za dobijanje priznanja:

  „Oni tu kampanju, uz svesrdnu pomoć nekih od vas, vode od trenutka kad su jednostrano proglasili nezavisnost. Prema tome, ako već pozivate Srbiju da obustavi svoju kampanju, onda očekujemo da pozovete i Prištinu da prestane sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite“.

  Dačić kaže da dok se od Srbije traži da prestane lobiranje dotle predstavnici tzv. Kosova zajedno sa diplomatijom Albanije rade širom sveta na priznavanju nezavisnosti.

  „Dok vi tražite od Srbije da prestane, Organizacija islamske saradnje u svojoj deklaraciji poziva sve muslimanske zemlje da priznaju tzv. Kosovo. Dok vi tražite od Srbije da prestane, vi ste ovde, a naročito predstavnici SAD i Velike Britanije, na gotovo svakoj sednici SB pozivali članice da priznaju. Znate šta, mi jesmo mali, ali nismo glupi“.

  Dačić kaže da ostaje samo da se nadamo da će Priština uvideti da bez dogovora sa Srbijom ne mogu ništa da postignu, da bilo kakvi jednostrani potezi umanjuju šanse za pronalaženje rešenja, kao i da dijalog nema alternativu. Srbija je sa svoje strane spremna na taj trenutak.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga