05:38 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  146320
  Pratite nas

  Pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji, izjavio je Metju Palmer, pomoćnik državog sekretara i specijalni američki izaslanik za Balkan.

  Priznanje kosovske nezavisnosti, dodao je, nije problem koji se brzo i lako rešava, i naglasio je da to nije pitanje za medije.

  Palmer, koji je prethodno u Skoplju i Prištini rekao da Srbija neće biti primljena u članstvo EU, dok ne prizna kosovsku nezavisnost, rekao je u emisiji „Pravi ugao“ RTV-a da je priznanje kosovske nezavisnosti tema o kojoj će se raspravljati za pregovaračkim stolom.

  Tvrdi da je tokom boravka u Prištini prethodnog dana bio jasan kada je rekao da je ukidanje taksi na robu iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.

  „Do rešenja se može doći ukoliko obe strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rešenje“, rekao je Palmer.

  Smatra i da Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje sprovodi radi delegitimizacije kosovske nezavisnosti, zbog čega su takse i uvedene.

  Inače, Priština je takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH uvela novembra prošle godine, a nakon propalog pokušaja da se priključi članstvu u Interpolu.

  Palmer je rekao da SAD žele da Srbija i Kosovo normalizuju odnose i tako otvore put ka zajedničkom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

  Istakao je da za SAD ne postoji pitanje kosovske državnosti i nezavisnosti, koja je nepovratna, već normalizacija odnosa do koje mora doći dijalogom i dogovorom.

  „Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa, već naprotiv — podrška i jednoj i drugoj strani“, rekao je Palmer.

  „Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost je višedimenzionalan i on podrazumeva bezbednosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga“, precizirao je Palmer.

  SAD žele pozitivnu atmosferu, koje sada nema, i do nje se može doći ukoliko Beograd prestane sa delegitimizacijom kosovske državnosti i nezavisnosti.

  Tagovi:
  Metju Palmer
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga