20:55 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  919321
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitaće francuskog predsednika Emanuela Makrona ko može u EU. Vučić je to izjavio novinarima najavljujući za ponedeljak novi susret sa francuskim liderom.

  Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi.

  On tamo učestvuje u strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma. Tom prilikom je istakao i da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

  „Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore“, istakao je Vučić.

  „Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi ćemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evrozonu smanjili (prognozirani rast) sa 1,3 na 1,1 odsto“, rekao je Vučić.

  Predsednik Srbije najavio je za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, kog će upitati ko može u EU.

  Vučić je izjavio i da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

  „Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljnopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo, i o evropskom putu, i da i to potvrdimo“, rekao je Vučić u Ženevi, posle skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

  Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo. 

  „Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje“, rekao je Vučić.

  On je istakao da Srbija može da vodi takvu politiku. 

  „I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti“, zaključio je Vučić.

  Tagovi:
  Vučić, Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga