07:29 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  47342
  Pratite nas

  Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Ženevi da Srbija jeste na evropskom putu, ali da želi jasan odgovor od EU — da li je želi ili ne u svom članstvu, prenosi Tanjug.

  Predsednik i član Upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende rekao je da bi region Zapadnog Balkana bez investicija i ekonomskog razvoja bio znatno ranjiviji.

  Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare posle skupa „Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu“, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, rekao da je mnoge unutar EU pitao — kada možemo da računamo da postanemo članica EU.

  „Moramo da znamo, i to je ono što pitam mnoge unutar EU. I — ako rešimo naše probleme sa Prištinom, kada možemo da računamo na to postanemo članica Unije, 2025. ili neke druge godine. Nismo dobili odgovore“, rekao je Aleksandar Vučić.

  Vučić dodaje da se nada određenim odgovorima na zagrebačkom samitu EU 2020. godine i da očekuje i neke političke odluke u EU, a ne samo tehnički, birokratski pristup.

  Podsetio je da su neke zemlje članice EU u periodu od 2005. do 2007. godine bile siromašnije od nas, a da čak ni danas Srbija ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

  „Znamo da je pred nama još posla — od vladavine prava, ekonomskih reformi.. Spremni smo da to uradimo. Samo nam recite, nećemo biti razočarani kao naši partneri, da li nas želite ili ne, želimo jasnu situaciju i pobrinućemo se za sebe, za građane, za to smo izabrani“, poručio je Vučić.

  „Srbija nije u tolikoj meri evrooptimistična kao Severna Makeodnija i Albanija, jesmo na evropskom putu, ali ne molimo nikog ništa, samo insistiramo na „jasnom putu i jasnoj budućnosti“, zaključio je Vučić.

  „Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti“, rekao je Vučić u izjavi novinarima i istakao da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

  „Ono što smo danas saznali jeste da, kada se radi o ekonomskom rastu i investicijama, stvari ne izgledaju tako loše na Zapadnom Balkanu“, rekao je Brende i dodao da lideri u regionu čine određene korake, a sve s ciljem jače integracije u regionu.

  „Postoje brojne prilike, kao i izazovi“, rekao je Brende, dodajući da se na skupu razgovaralo i o inicijativi za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta u regionu, inovacijama, povezivanju i konkurentnosti.

  Na konferenciji za novinare govorili su i albanski premijer Edi Rama, hrvatski Andrej Plenković, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer i drugi.

  Tagovi:
  EU, Srbija, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga