22:11 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21431
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odbacilo je navode hrvatskog Ministarstva inostranih i evropskih poslova u vezi sa postavljanjem spomen-ploče posvećene general-majoru nekadašnje JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni „Jugovićevo“.

  MSP Srbije uputilo je danas notu ambasadi Hrvatske, pošto je juče Ministarstvo inostranih i evropskih poslova te zemlje uputilo diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji protest zbog otkrivanja spomen-ploče general-majoru JNA Mladenu Bratiću.

  Ministarstvo saopštava da ne vidi ništa sporno u postavljanju te spomen-ploče, imajući u vidu da je Mladen Bratić poginuo 1991. godine, na izvršenju borbenih zadataka tadašnje legalne vojne formacije i da nije osuđen za ratne zločine.

  Sa druge strane, ističe se u noti MSP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita NDH, što se ogleda u brojnim primerima, preneo je Javni servis.

  Jedan od njih je podizanje spomenika Miru Barešiću, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Republike Hrvatske i Sabora, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista. 

  Takođe, spomen-ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ duži period je stajala u Jasenovcu. Premeštena je u Novsku 7. septembra 2017. godine, a postavlja se i na drugim mestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu.

  Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Blajburgu, gde su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika.

  U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime Mileta Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmerenoj protiv Srba i Jevreja.

  Pored navedenog, Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih. Jedan od primera je dozvoljavanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac prisustvuje proslavi 25. godišnjice zločinačke vojne akcije „Medački džep“, kojom je on komandovao, a za čije zločine je i osuđen.

  Navodi se da je Hrvatska ukinula prvostepenu osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za krivično delo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u noti upućenoj ambasadi Republike Hrvatske u Srbiji ističe i da insistiranje Hrvatske na „oružanoj agresiji“ Srbije može da se protumači jedino kao klasična zamena teza, s obzirom da je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente krivičnog dela etničkog čišćenja.

  O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i proteranim Srbima, koji su živeli na teritoriji Hrvatske, kao i mere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje preduzima, kako bi se onemogućio povratak Srba.

  „Uprkos naporima zvaničnika Republike Srbije da se odnosi sa Republikom Hrvatskom uzdignu na viši nivo, svedoci smo stalnih umanjivanja sa hrvatske strane dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unapređenju bilateralnih odnosa između dve zemlje“, kaže se u saopštenju.

  „Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regionu, ni izgradnji atmosfere dobrosusedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevazilaženje teških posledica ratnih sukoba iz 90-tih godina. U tom pravcu više puta je demonstrirana naša spremnost za dijalog i uzdržavanje od oštre retorike i gestova koji štete ukupnim odnosima saradnji dve države, kao i stabilnosti i miru u regionu, navodi se u noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije, upućenoj ambasadi Republike Hrvatske u Srbiji“, zaključuje se u saopštenju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga