10:13 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2373170
  Pratite nas

  Uradili smo veliku, ogromnu stvar, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u Ohridu posvećenog inicijativi za uspostavljanje „Malog Šengena“, i istakao da je izuzetno važno da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje.

  „Za Srbiju je ovo važna inicijativa i s ponosom mogu da kažem da smo se za kratko vreme dogovorili o važnim stvarima za naše građane“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

  On je to ilustrovao na primeru samo jedne od dogovorenih mera — kada budu uvedene fitosanitarne i veterinarske inspekcije na prelazima i kada se omogući brže kretanje kamiona, ušteda će, ističe, prema podacima Svetske banke biti 120 miliona evra — samo od te mere.

  „Kada Severna Makedonija i Srbija imaju iste investitore, onda je lakša razmena inženjera, radnika i drastično se uvećava privlačnost sve tri zemlje za strane direktne investicije“, naveo je Vučić.

  Radiće se i na zajedničkim turističkim ponudama, pre kraja nove godine biće moguće putovanje bez pasoša iz Srbije u Albaniju, naveo je Vučić.

  „Ovo su ogromne promene koje nisu naročito popularne u mojoj zemlji, ali ja se ne sekiram. Razlika u rukovodstvima je u njihovim rezultatima“, zaključio je on.

  Zaev:Svi da prigrle ovu inicijativu,bićemo jači pred EU

  Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je inicijativa o slobodnom kretanju robe, usluge, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Severna Makedonija i Albanija, prva samostalno pokrenuta inicijativa na Zapadnom Balkanu, te da ona predstavlja dodatnu vrednost na ono što su do sada radila institucije EU sa zemljama regiona u smeru poboljšanja života i perspektive regiona.

  “Pokrenuli smo inicijativu ili, kako ja volim da kažem, akcioni plan koji Balkan čini drugačijim. Srbija, Albanija i multietnicka Severna Makedoonija pokrenuli su inicijativu sa kojom pozivaju i druge partnere na Zapadnom Balkanu i sa kojom menjamo region, da bi postao bolje mesto za život i bio bitniji faktor na celom evropskom kontinentu”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije.

  Kako je rekao, ova inicijativa šalje poruku međunarodnim institucijama i međunarodnim predstavnicima da i dalje rade sa zemljama regiona.

  Tagovi:
  Šengen, sastanak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga