13:29 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  12374
  Pratite nas

  Gana je zemlja sa velikim političkim uticajem i to što je povukla priznanje nezavisnosti Kosova svakako će uticati i na druge zemlje, posebno iz tog regiona, da povuku odluku o priznanju, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

  On je naglasio da je to rezultat sistematskog delovanja predstavnika države, počev od predsednika, vlade, ministarstva spoljnih poslova, predsednice parlamenta.

  „Nije lako bilo da se dođe do jedne ovakve odluke. Za to je bilo potrebno godinu i po dana kontinuiranog rada, sastanaka. Ministarka spoljnih poslova Gane bila je u poseti Srbiji, predsednik je sa njom razgovarao i u Njujorku. Ja sam bio u Gani. I posle dugog rada usledila je ovakva odluka“, naveo je Dačić.

  Očekuje da će do kraja godine još nekoliko zemalja povući priznanje.

  Navodi da je Gana notu o povlačenja priznanja donela 7. novembra, da je već sutradan prosleđena Kosovu, ali da Priština o tome nije obavestila javnost.

  Naglašava da je Gana svoju odluku obrazložila i da kažu da je odluka o priznanju Kosova, koju je donela prethodna vlada, bila pogrešna, preuranjena i da je predstavljala kršenje Helsinšskog dogovora i Rezolucije 1244.

  Podseća da je Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje, ali i naglašava da je to zemlja koja ima najveći broj stanovnika od svih država koje su do sada povukle priznanje — 29 miliona stanovnika.

  Dačić je još ukazao da je bivša Jugoslavija imala dobre odnose sa Ganom i da je Josis Broz Tito zajedno sa tadašnjim predsednikom Gane Kvameom Nkrumahom bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

  Tagovi:
  nota, Gana, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga