05:47 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11274
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska u Parizu, izrazio je uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunarodne organizacije.

  „Imamo dobre odnose sa Uneskom i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane član Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese“, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

  Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji.

  Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan za zaštitu kulturno istorijskih spomenika na KiM, na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja zbog svojih planova, strategija i programa.

  Zbog toga je poseta šefice Uneska Srbiji u septembru bila veoma važna, ocenio je Vučić.

  Prema njegovim rečima, učešće na ovoj konferenciji bila je još jednom prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i još jednom upozori na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM — Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu, Crkvu Bogorodicu Ljevišku u Prizrenu i Manastir Dečane, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

  Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesku jer vredno radi kako bi se Srbija pozicionirala na najbolji način.

  Srpskom nasleđu na KiM potrebna zaštita

  Vučić je u obraćanju na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu poručio da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita.

  Vučić je kazao da je veoma važno šta će biti usvojeno u Unesku, jer je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasleđa.

  To je, kako je naglasio, važno za svaku naciju, a tako i za celi svet.

  Vučić je istakao da se Srbija zalaže da se Povelja Uneska i dalje poštuje.

  On je napomenuo da je neophodno da se posveti posebna pažnja zaštiti kulturnog nasleđa od svih oblika nasilja.

  S tim u vezi je kazao da je srpsko kulturno nasleđe na KiM, koje je pod zaštitom Uneska, ugroženo, a kao primere naveo je manastire Dečani, Peć, Gračanicu i druge.

  „To kulturno nasleđe nije važno samo za srpski identitet, već za celu Evropu i svet“, naglasio je Vučić, ističući da Povelja Unesko mora biti poštovana.

  Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su članice Uneska.

  Kazao je da je neophodna saradnja kako bi se suočili sa zajedničkim problemima.

  „Mir je jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture bez komunikacije i bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve“, naveo je Vučić.

  On je istakao da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovečanstvo i naglasio da su miran međudržavni dijalog, tolerancija i međudržavna razmena vrlo važni za očuvanje stabilnosti.

  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, Vučić, Unesko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga