00:12 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6275
  Pratite nas

  NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tačam Ildem.

  On je ujedno istakao i da Alijansa podržava pregovore između Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na KiM.

  „Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan“, rekao je Ildem na konferenciji „Prolazimo kroz zidove“, koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme beogradske NATO nedelje.

  Dva su ključna razloga za to, kazao je Ildem.

  „Prvo, delimo sa vama vaše viđanje demokratije i dobrosusedskih odnosa sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susedi NATO-a bezbedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbedni“, naglasio je on.

  Ildem je naglasio da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa EU. 

  „Shvatamo odluku da postanete partner NATO-a, ali da ne tražite članstvo“, rekao je Ildem.

  Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova. On je dodao da NATO i njegove članice u potpunosti razumeju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primeniti.

  To uključuje i pravo da zemlja donese odluku do koje mere će biti angažovana u saradnji sa NATO-om, kazao je Ildem.

  On je rekao da NATO shvata da je kontroverzan u Srbiji, jer su sećanja na vazdušnu kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

  „NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila“, tvrdi Ildem i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.

  Tagovi:
  pritisak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga