09:56 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  213513
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je pozvan kao lider SNS-a, navodeći da, između ostalog, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

  Vučić je u pismu predsedniku EPP Žozefu Dolu, u kojem je obrazložio svoju odluku, naveo i da to što neće prisustvovati kongresu EPP-a u Zagrebu, nije dokaz slabosti, već, kako kaže, dokaz snage i želje da menja stvari nabolje.

  Dodao je da je najvažniji deo politike koju predstavlja pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti.

  U pismu, koje je „Blic“ objavio u celosti, Vučić se zahvalio na pozivu da se lično obrati kongresu EPP-a u Zagrebu i da je taj poziv za njega velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo.

  „Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku“, istakao je on.

  Povela se hajka protiv mog dolaska u Zagreb

  Vučić je dodao da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima.

  „Kao što znate gospodine predsedniče, nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti“, istakao je on.

  Vučić je rekao da ni na koji način ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.

  „Zbog svega navedenog, obaveštavam Vas da neću prisustvovati našem kongresu u Zagrebu, smatrajući da time i Vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim Vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari nabolje, a ne kao dokaz slabosti“, poručio je on.

  U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, Vučić je zamolio Dola da jedan od narednih važnih dogadaja za EPP organizuje u Srbiji, gde su, dodaje, svi dobrodošli i gde ni protiv jednog učesnika i člana EPP-a neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

  Naveo je da se SNS ponosi time što pripada porodici evropskih narodnih partija i zahvalio se Dolu na svemu što je učinio kako za poziciju Srbije u Evropi, tako i za položaj naprednjaka u najvažnijoj porodici evropskih političkih partija.

  Zamolio je Dola da prenese njegove čestitke partijskoj koleginici Ursuli Fon der Lajen na izboru za šefa Evropske komisije, uz uverenje da će u ovim teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je „naša EPP“ najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

  U posebnoj napomeni Vučić dodaje da će napadi na njega, čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biti nastavljeni.

  „To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao“, zaključio je Vučić.

  Tagovi:
  kongres, Zagreb, Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga