20:21 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1047815
  Pratite nas

  Neopravdano je izjednačavanje Srbije i tzv. Kosova, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i pozvao zvaničnike Evropske unije da to više ne čine.

  „Slušali smo (portparolku EU) Maju Kocijančič koja povodom najnovijih budalaština koje izgovara Aljbin Kurti, koji još nije ni izabran za (kosovskog) premijera, a ponaša se kao da je šef ’velike Albanije‘, kaže da poziva i Srbiju i ’Kosovo‘, kao da možemo da budemo izjednačeni, da se i jedni i drugi uzdrže od izjava. Evo, ja javno pozivam Maju Kocijančič i Evropsku uniju da se uzdrže od izjava kada je u pitanju i Srbija i pregovori koje vodimo s Kosovom i Metohijom“, poručio je Vulin danas u jutarnjem programu RTV Pink.

  Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je ocenio i da je Evropska unija jasno poručila je ne interesuje perspektiva ovog prostora.

  „Vrlo jasno su nam poručili da ne mogu ni da nam kažu ili da daju odgovor na pitanje (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da li nas želite ili ne, da li smo vam potrebni u Evropskoj uniji ili ne, i kada smo vam potrebni. Bili su veoma jasni“, rekao je Vulin.

  On je ocenio da su rekli da ne znaju koja je perspektiva ovih prostora, da ne znaju da li će proširenje biti moguće.

  Bavite se svojim problemima, niste naši gospodari

  „Prema tome, molim vas uzdržite se od izjava koje se tiču Srbije, odnosa prema Kosovu i Metohiji, bavite se svojim problemima, završite unutrašnje reforme, obavestite nas kako ste prošli, a nas ostavite na miru. Uzdržite se od mešanja u naše odnose“, istakao je ministar odbrane.

  Aleksandar Vulin
  © Tanjug / DARIMIR BANDA
  Aleksandar Vulin

  On se osvrnuo i na izjavu zvaničnice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da zemlje kada postanu članice EU moraju da imaju istovetnu politiku kao i ostale zemlje-članice.

  „To i nije baš tačno, evo pitajte Kipar da li priznaje ’Kosovo‘. Pitajte, recimo, Hrvatsku da li priznaje ’Kosovo‘. Priznaćete da te dve zemlje ne misle isto. Pet zemalja Evropske unije ne priznaje ’Kosovo‘, i pitamo se kako su to oni uskladili politiku. Podsetio bih gospođe Kocijančič i Fajon da mi nismo članica Evropske unije, nismo članica vašom voljom“, rekao je Vulin.

  On je istakao da EU ne može da nameće Srbiji svoja pravila kojih se ni sama ne pridržava.

  „Naučite već jednom — niste naši kolonijalni gospodari. Hvala vam na velikoj brizi koju pokazujete prema nama, mi to veoma poštujemo. Pustite nas, uzdržite se od takvih izjava. Molim ih da se uzdrže od zapaljivih izjava, kako oni to vole da kažu“, poručio je ministar Vulin.

  Tagovi:
  Kosovo, Vulin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga