10:31 27 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1763
  Pratite nas

  Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, po pisanju prištinskih medija nije znao da će Makron organizovati sastanak između Vučića i Tačija u Parizu.

  Dve evropske zemlje, Francuska i Nemačka, kao i Sjedinjene Američke Države, bave se odnosima Prištine i Beograda. U ovoj situaciji, francuski predsednik je prošle nedelje organizovao sastanak Hašima Tačija i Aleksandra Vučića. Specijalni izaslanik Donalda Trampa Ričard Grenel, međutim, nije bio obavešten o pariskom samitu organizovanom 12. novembra, prenosi prištinska „Gazeta ekspres“.

  Sputnjik je, pre nešto više od mesec dana, pisao o prvoj poseti američkog ambasadora u Nemačkoj i specijalnog izaslanika za Balkan Ričarda Grenela Beogradu. Grenel se tada sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i grupom srpskih biznis lidera, predvođenih predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

  „Grenel je fokusiran na rešavanje poslednjeg zamrznutog konflikta na jugoistoku Evrope, kako bi se oslobodio ekonomski potencijal regiona. Mi se nadamo saradnji sa vladama Srbije i Kosova, kako bi se dovele visoke biznis investicije u pravcu političkog rešenja“, rekao je tada za „Nju Jurop“ zamenik šefa misije Ambasade SAD Gabrijel Eskobar.

  Dik Kustin, deo osoblja kabineta specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore između Prištine i Beograda, ambasadora Ričarda Grenela, potvrdio je za „Gazetu ekspres“ da Francuzi nisu kontaktirali Amerikance povodom Tačijevog poslednjeg sastanka sa Vučićem, piše „Kossev“.

  Makron nije kontaktirao Grenela ni povodom planova o mogućem sastanku između Prištine i Beograda u januaru 2020. godine, inicijative koju je najavio Aleksandar Vučić nakon sastanka sa šefom francuske države u Parizu.

  Vučić je rekao i da su se sa Makronom dogovorili da decembru, nakon formiranja vlade Kosova obave telefonski razgovor kako bi razmotrili Makronov plan za sastanak u januaru sledeće godine. Takođe je naglasio da Francuska želi da igra ključnu ulogu u dijalogu između Kosova i Srbije.

  „Ambasador nije bio u kontaktu sa predsednikom Francuske u vezi sa bilo kojim sastankom“, potvrdio je Kustin u pismenom odgovoru „Gazeti ekspres“.

  Sastanak Tačija i Vučića održan je u četvrtak uz posredovanje Emanuela Makrona.

  Nakon sastanka, Tači je rekao da je Kosovo spremno za sporazum sa Srbijom i međusobno priznanje. Vučić je, međutim, rekao da konačni sporazum treba potpisati uz kompromis, a istovremeno je rekao da se raspravljao sa Tačijem u prisustvu francuskog predsednika.

  Američko-francuski odnosi su poljuljani nakon posete Donalda Trampa Francuskoj. Šef Bele kuće rekao je da će bez Amerikanaca Francuzi sada govoriti nemački jezik, aludirajući na američku podršku pri oslobađanju Francuske od Hitlera.

  Od tada su se pojavile i druge međusobne optužbe između SAD i zemalja EU, ponajviše oko sredstava koja su utrošena za funkcionisanje Severnoatlantske alijanse. Tramp je rekao da bi EU, ukoliko želi zaštitu najvećeg svetskog vojnog saveza, trebalo da usmeri više resursa NATO-u.

  Sa druge strane, ulogu u postizanju konačnog sporazuma između Beograda i Prištine, osim Francuza i Amerikanaca, imaju i Nemci.

  Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel nastavlja da se fokusira na Prištinu i Beograd.

  Kustin je potvrdio da je Grenel u stalnom kontaktu s liderima na Kosovu i u Srbiji i da je njegov cilj i dalje promovisanje ekonomskog razvoja koji će region učiniti samoodrživim.

  „Specijalni izaslanik predsednika, ambasador Grenel je u stalnoj komunikaciji sa zvaničnicima, poslovnim ljudima i drugima u obe zemlje, na Kosovu i Srbiji. On ostaje fokusiran na stvaranje uslova za ekonomski razvoj kako bi se region usmerio prema bezbednosti, razvoju i stabilnosti“, izjavio je službenik za medije izaslanika američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine.

  Tagovi:
  Makron, Tači, Vučić, Ričard Grenel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga