03:28 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 4111
  Pratite nas

  Eparhija raško prizrenska najavila je da će razmotriti mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za, kako navodi, profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

  Eparhija je u saopštenju izrazila oštar protest zbog video-snimka pevačice albanskog porekla Albane Azizi na temeljima Hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, „uz duboko zgražavanje nad ovim necivilizovanim načinom ponašanja“.

  Eparhija ukazuje da su prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina po kosovskim zakonima Specijalna zaštićena zona i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane.

  Oni ističu da za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve, što je sankcionisano tim zakonom, kao i snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.

  U saopštenju se ocenjuje i da prištinske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.

  Eparhija ukazuje na kontinuiranu zloupotrebu lokacije Svetog Nikole, navodeći neovlašćene radove na hramu, služenje rimokatoličke mise do ovog, kako navode, skarednog i neukusnog spota, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalazi više grobova sveštenika, monaha i vernika.

  Eparhija Raško-prizrenska navodi i da će ovo pitanje što hitnije pokrenuti na Savetu za Specijalne zaštićene zone.

  „Od međunarodnih predstavnika, kojima ćemo se posebno pismeno obratiti i predstavnika kosovskih institucija očekujemo ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona“, navodi Eparhija i najavljuje da će tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta, imajući u vidu da je ovaj drevni hram „postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom SPC na Kosovu i Metohiji“.

  U spotu, koji RTK emituje u udarnim terminima, Albana Azizi obnažena sa još nekoliko devojaka obučenih u albansku nošnju, promoviše svoju novu pesmu, a spot je snimila u Hramu Svetog Nikole u Novom Brdu.

  Tagovi:
  Eparhija raško-prizrenska, spot, Novo Brdo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga