06:29 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  214261
  Pratite nas

  Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima „Kamila“ bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da se radi o „uvozu sa Kosova“, čime se krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Ministarstva trgovine, pišu „Novosti“.

  Kada se otvori kutija bombonjere, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku mape „velike Albanije“, navodi list.

  Nadležni organi, analitičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on hitno mora da bude sklonjen sa rafova.

  Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova.

  Kako je objasnio, stav Srbije o KiM je jasan, kao i Ustav Srbije, zbog čega proizvodi sa kosovskom deklaracijom ne bi smeli da se prodaju.

  „Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže takse od 100 odsto na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to, bombonjera ima oblik ’velike Albanije‘ — što je direktna provokacija za svakog našeg građanina“, rekao je Zubenica.

  Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističu da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i da predstavlja nepoštovanje građana.

  Tagovi:
  Velika Albanija, saradnje, bombonjera, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga