17:49 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1268
  Pratite nas

  Evropska unija i Srbija potpisale su danas u Briselu sporazum o saradnji u upravljanju granicama.

  Sporazum će omogućiti pripadnicima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) da pomažu Srbiji u upravljanju granicama, sprovode zajedničke operacije i razmeštaju svoje timove u oblastima gde se Srbija graniči sa EU, navodi se u Evropskoj komisiji.

  Sporazum su u ime EU potpisali komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos i finska ministarka unutrašnjih poslova Marija Ohisalo, a u ime Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

  Komesar Avramopulos tom prilikom zahvalio je Srbiji na naporima i opredeljenju da obezbedi blisku saradnju sa EU u oblasti upravljanja granicama i migracijama.

  „Sporazum koji smo potpisali dalje jača naše odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu i približava naše susede EU“, izjavio je Avramopulos.

  Finska ministarka Marija Ohisalo ocenjuje da je saradnja sa partnerima sa Zapadnog Balkana ključna za uspešno obezbeđivanje zajedničkih granica.

  „Ovim sporazumom Fronteks će biti u mogućnosti da koordiniše operativnu saradnju zemalja članica EU i Srbije i da obezbedi neophodnu podršku i ekspertizu“, zaključila je Ohisalo, a preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga