16:44 25 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2633219
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da veruje da ruski predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o sastancima ruskih i srpskih oficira, koji se nalaze na nedavno objavljenim video-snimcima.

  Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i, navodno, jedan srpski bezbednjak.

  „Verujem ruskim prijateljima da žele najbolje odnose sa Srbijom. Ne pada nam na pamet da Rusiju optužujemo da je neprijatelj Srbije. Naprotiv“, rekao je Vučić.

  Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je sednica imala samo jednu tačku dnevnog reda — o obaveštajnom delovanju u Srbiji i jačanju kapaciteta odbrane od takvih aktivnosti.

  „Kao zemlja smo suočeni sa ofanzivnim delovanjem službi, podeljenih u dve grupe — najrazvijenije zemlje sveta i regionalne zemlje“, rekao je Vučić.

  Prema njegovim rečima, značajan broj zemalja želi da dođe do velikog broja informacija o vojnicima i naoružanju koje naša vojska nabavlja.

  „Njihova želja je infiltracija u redove naših snaga“, rekao je predsednik.

  „Mi smo naše kontraobaveštajne mere ojačali“, dodao je Vučić.

  Vučić je rekao da video-snimak nije napravila naša Vojno-bezbednosna agencija. On je objasnio da su se, prema podacima srpskih kontraobaveštajnih službi, u Zemunu sastali srpski potpukovnik Z.K. i ruski oficir Georgije Kleban.

  „Republika Srbija je u više navrata dokumentovala kontakte potpukovnika Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Imamo dokumentovane susrete i drugih pripadnika ruskih službi bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura. Imamo 10 kontakata dokumentovanih, sa foto i video dokumentacijom. Imamo dokumentovanje i sa devet drugih pripadnika naših oružanih snaga. Želim da kažem da smo mi krenuli da radimo objekt obrade Z.K. zbog kontakata sa hrvatskom službom u 2012. godini, jer je trebao da bude posrednik u dobijanju dokumenata o građanskom ratu u Hrvatskoj“, rekao je Vučić.

  Vučić je rekao da očekuje da će za dva meseca Srbija da izađe sa pravno-političkim aktom, koji bi bio puna potvrda puta vojne neutralnosti i daljeg jačanja tog puta.

  Vučić nije isključio mogućnost da su Rusi u pravu kada kažu da je možda u slučaju obaveštajne afere reč o provokacijama pred važne susrete srpskih zvaničnika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

  On je odgovarajući na pitanje da li će ruskog predsednika Vladimira Putina pitati za obeveštajnu aferu u kojoj je učestvovao i ruski obaveštajac, prilikom njihovog susreta koji je planiran za 4. decembra, Vučić je na novinarima rekao da ne bi isključio mogućnost da se to sada dešava i zbog tih susreta planiranih u Moskvi.

  „Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu zato što mi posedujemo više snimaka koje nismo publikovali, jer to nije posao obaveštajnih agencija“, rekao je Vučić povodom regovanja iz Moskve da se takve provokacije dešavaju uoči važnih susreta zvaničnika Srbije i Rusije.

  Srbija, navodi, ne beži od tih tema.

  Srbija neće u NATO

  „Što se tiče odnosa sa Rusijom, Kleban više nije na teritoriji Srbije. Imamo izrazito prijateljske odnose sa Rusijom. Srbija je jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, nismo nikada glasali protiv interesa Rusije, jedini održavamo vojne vežbe sa Rusijom, izvan ZND. Uveren sam da Putin nije bio obavešten o ovome. Ne zaboravljamo podršku Rusije u opremanju naše vojske. Imao sam samo jedno pitanje danas za naše ruske prijatelje. Postavio sam pitanje Bocan-Harčenku: ’Zašto?‘. Ništa više. Nisam video logiku u svemu“, dodao je Vučić.

  Srpski predsednik navodi da Srbija svoju politiku prema Rusiji neće menjati.
  Vučić: Srbija neće u NATO, ali ni u ODKB ili neki treći vojni savez
  © Tanjug / ZORAN ZESTIC
  Vučić: Srbija neće u NATO, ali ni u ODKB ili neki treći vojni savez

  „Rusiju doživljavamo kao bratsku i prijateljsku zemlju. Osim što ćemo svoju zemlju zaštiti i sačuvati. Srbija neće u NATO, ali ni u ODKB ili neki treći vojni savez. Sve što se dogodilo — samo nas je učvrstilo u politici samostalnosti. Harčenko mi je preneo ličnu poruku Sergeja Šojgua, posvećenu dobrim odnosima prema našem narodu i Srbiji. Znajući nas u Srbiji, koji se uvek dele na one koji su za Ruse i Amerikance, i uvek to objašnjavaju patriotizmom, moja poruka građanima je da sam izabran da štitim interese građana Srbije, a ne neke druge zemlje. Beskrajno sam ponosan na orden Aleksandra Nevskog, koji sam dobio od predsednika Putina“, rekao je predsednik Vučić.

  Među prvima su u zgradu Predsedništva stigli direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović stiže na Sednicu
  © Tanjug / ANDRIJA VUKELIC
  Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović stiže na Sednicu

  Zatim je došao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a nešto pre 18 časova na Andrićev venac stigla je i predsednica Vlade Ana Brnabić.

  Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko nije ranije danas komentarisao sadržaj jutrošnjeg razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

  Do susreta Vučića i Bocan-Harčenka je došlo zbog moguće obaveštajne afere, čiju pozadinu, po nalogu predsednika Vučića, istražuju srpske bezbednosne strukture.

  Navodna afera sa „ruskim špijunom“, bez sumnje, udar je elemenata NATO struktura na državu Srbiju i pokušaj njene destabilizacije. Ovo je za Sputnjik izjavio politikolog Aleksandar Pavić, koji ocenjuje da je najverovatnije neposredni okidač za sve bila poslednja zajednička vojna vežba sa Rusijom.

  Tagovi:
  snimak, špijun, rusija, Srbija, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga