02:43 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  22886
  Pratite nas

  Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova. Zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio je srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću primerak note koju su uputili našoj Ambasadi u Australiji.

  U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

  Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije SB UN 1244.

  „To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija“, naveo je Dačić.

  Ivica Dačić sa šefom diplomatije Naurua
  © Foto : MIP
  Ivica Dačić sa šefom diplomatije Naurua

  „Ja sam prošle nedelje rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus 5 zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih“, rekao je Dačić, navodi se u saopštnju Ministarstva.

  Kako je rekao, nastaviće se sa ovim aktivnostima, u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta.

  Dačić je ranije za Sputnjik najavio da se očekuje još povlačenja priznanja nazavisnosti Kosova.

  Tagovi:
  Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga