17:48 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  35253
  Pratite nas

  Obaveštajne službe stranih država ne izvode uvek destruktivne akcije, izjavio je bugarski novinar Velizar Enčev, komentarišući špijunsku aferu u Srbiji. On je podsetio na ulogu ruske obaveštajne službe u događajima 2016. godine u Turskoj.

  „Da nije bilo ruske obaveštajne službe — civilne i vojne, ne mogu da kažem koje, Erdogan danas ne bi bio živ. Ruska obaveštajna služba je posedovala posebno ozbiljnu agenturu u Turskoj uoči pokušaja državnog udara, čemu Erdogan duguje svoj život. Upravo je ruska obaveštajna služba, prema skoro zvaničnim izvorima iz Ankare, bukvalno nekoliko minuta ili pola sata pre napada aviona turskog Ratnog vazduhoplovstva na rezidenciju, zgradu u kojoj se nalazio predsednik Turske Erdogan, upozorila na opasnost“, izjavio je Enčev Bugarskom nacionalnom radiju.

  Rusija prema Srbiji izvodi obaveštajnu delatnost, pošto treba da zna da li je izgubila državu kao svog saveznika, kao i da joj pomogne ako zatreba, naglasio je novinar.

  „Kao što se to desilo u Turskoj“, izjavio je Enčev.

  Novinar je izrazio uverenost da se informacija da je Rusija vrbovala srpskog oficira pojavila u medijima zahvaljujući srpskoj konraobaveštajnoj službi.

  „Ja ni u kojem slučaju nisam advokat ruske strane, ali prema informacijama koje su procurele, to je u potpunosti delo srpske kontraobaveštajne službe“, izjavio je Enčev, dodajući da je u pojavi ovih podataka takođe zainteresovan i proatlanski lobi u Beogradu.

  Tagovi:
  Srbija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga