17:07 28 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  26179
  Pratite nas

  Kosovska elektromreža (KOSTT) potpisala je sa Operatorom prenosnog sistema (OST) sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani.

  Time se, kako se ocenjuje, otvara put odvajanju od Elektromreže Srbije (EMS).

  Novi AK Blok radiće kao regulatorni blok koji se sastoji od dve regulatorne zone: KOSTT-a i OST-a. Predviđeno je da olakša rad dva elektroenergetska sistema, tehničkog i ekonomskog, saopštio je KOSTT na svom sajtu.

  Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO), a predstavlja preduslov za nezavisno delovanje KOSTT-a, dodaje se u saopštenju.

  Njegovo stupanje na snagu očekuje se u aprilu 2020. godine posle potpisivanja i započinjanja sprovođenja novog Sporazuma o priključenju između KOSTT-a i ENTSO-a, prenosi B 92.

  Povodom potpisivanja sporazuma, izvršni direktor KOSTT-a Iljir Šalja naglasio je da je ovo istorijski sporazum za KOSTT, jer će on značiti izlazak KOSTT-a iz regulatornog područja Srbije (EMS).

  „Potpisivanjem ovog sporazuma sa OST-om i početkom njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno smo izašli ispod kišobrana srpskog Regulatornog područja za EMS i postajemo deo Regulatornog bloka sa OPS-om Albanije“, rekao je Šalja.

  Na vest o potpisivanju Sporazuma o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani između Kosovske elektromreže (KOSTT) i albanskog Operatora prenosnog sistema (OST) reagovao je Beograd.

  Tagovi:
  struja, Srbija, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga