23:03 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  61138
  Pratite nas

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srbija vlasnik i graditelj elektromreža na Kosovu i Metohiji, o čemu ima nebrojano dokaza i da energetska velika Albanija nikada neće postojati.

  „Energetska velika Albanija postoji samo u fašističkim snovima pojedinih političara u Prištini. Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorno nadležnih institucija, prethodnih godina je sprečavano i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na KiM u ENTSOE, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike“, saopštio je Đurić.

  On ističe da je to nesprovodivo na terenu i to mora zaustaviti međunarodna zajednica pre nego što proizvede posledice po regionalnu energetsku, pa i političku stabilnost i zapečati perspektive dijaloga.

  „Umesto priče o energetskoj velikoj Albaniji koja nikada neće postojati, Priština treba da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira Zajednicu srpskih opština, na šta se obavezala pre 2.415 dana“, naveo je Đurić.

  Kosovska elektromreža (KOSTT) potpisala je u ponedeljak sa albanskim Operatorom prenosnog sistema (OST) sporazum o uspostavljanju kosovskog energetskog regulatornog bloka u Tirani, čime se, kako se ocenjuje, otvara put odvajanju od Elektromreže Srbije (EMS).

  Tagovi:
  Elektromreža Srbije, Kosovo, Srbija, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga