20:43 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2481
  Pratite nas

  Zemlje članice Evropske unije postigle su saglasnost da se u decembru otvori jedno poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

  Na međuvladinoj konferenciji 10. decembra biće otvoreno poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala, prenosi javni servis.

  Tehnički spremna za otvaranje u ovom trenutku su još i poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i poglavlje 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost postignuta je samo za poglavlje 4.

  Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji rekao je u Evropskom parlamentu da se "radi na otvaranju jednog poglavlja sa Srbijom", ali da su očekivanja mnogo veća od jednog poglavlja.

  "Kao zemlja koja već vodi pregovore, Srbija treba da ubrza reforme vezane za članstvo u EU. Potrebni su čvrsti i opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava i slobode medija", rekao je Varheji.

  U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014. Srbija je otvorila 17 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a prelimnarno zatvorila dva.

  U ovoj godini Srbija je otvorila do sada jedno poglavlje – poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga