14:11 21 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 7621
  Pratite nas

  Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u januaru poseti Berlin, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, navodi se u saopštenju kabineta predsednika nakon njegovog telefonskog razgovora sa kancelarkom.

  Predsednik Srbije je sa Merkelovom razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

  Vučić i Merkel su u dugom i prijateljskom razgovoru izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

  Predsednik je ukazao na to da nemačke kompanije koje posluju kod nas zapošljavaju više od 60.000 radnika i značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije.

  On je kancelarki zahvalio na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine.

  U isto vreme, izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

  Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.

  On je nemačkoj kancelarki preneo utiske sa nedavnog sastanka u Parizu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Nemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da predstavnici privremenih prištinskih institucija ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

  Predsednik je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja obezbedi stabilnost u regionu.

  Kancelarka Merkel je predsedniku Vučiću poželela dobro zdravlje.

  Tagovi:
  Angela Merkel, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga