08:47 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5191
  Pratite nas

  SAD nameravaju da u Srbiji formiraju investicioni fond iz kojeg će se finansirati lokalni mediji sa ciljem jačanja evroatlantskih integracija naše zemlje, navodi se u saopštenju Agencije SAD za međunarodni razvoj (Ju-es-ejd).

  Jedan od zadataka fonda bio bi da se omogući neograničeno finansiranje koje je neophodno za razvoj profesionalnih medijskih kuća, ali i drugih učesnika na srpskoj medijskoj sceni.

  Ju-es-ejd ukazuje na to da je takva inicijativa potrebna kako bi se ojačala uloga medija u Srbiji sa ciljem „osiguranja razvoja stabilne i demokratske Srbije“, ali i kako bi se osigurale istinitost i objektivnost informacije.

  Ju-es-ejd smatra i da je problem u tome što u Srbiji mali i srednji mediji nemaju dovoljno izvora finansiranja, odakle i predlog da se reši ovaj problem.

  Početni kapital će osigurati Ju-es-ejd, nakon čega bi fondu trebalo da se priključe i drugi investitori, iako se ne navodi koji.

  Inače, ideja o formiranju fonda se realizuje paralelno sa već postojećim četvorogodišnjim programom Ju-es-ejda po pitanju jačanja srpskih medija, koji je pokrenut 2017. godine i za koji je izdvojeno 6,5 miliona dolara.

  Tagovi:
  fond, mediji, Srbija, Ju-es-eid
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga