20:55 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1112227
  Pratite nas

  SAD nameravaju da preko Agencije za međunarodni razvoj — Ju-Es-Ejd u Srbiji stvore investicioni fond iz kojeg će se finansirati lokalni mediji sa ciljem jačanja evroatlantskih integracija naše zemlje. Ju-Es-Ejd tvrdi da je takva inicijativa potrebna kako bi se ojačala uloga medija u Srbiji sa ciljem „osiguranja razvoja stabilne i demokratske Srbije“.

  Prema rečima političkog analitičara i urednika „Nove srpske političke misli“ Đorđa Vukadinovića, aktuelna medijska scena u Srbiji poprilično je jednodimenzionalna — sem nekolicine medija gotovo da ne postoji nikakva alternativa po pitanju medijskog sadržaja.

  Medijska scena: SAD uvek imaju varijantu „za svaki slučaj“

  Upravo stoga Vukadinovića i ne čudi što je objavljena inicijativa o stvaranju jednog takvog investicionog fonda, budući da ona u potpunosti odgovara načinu na koji SAD, ali i druge zemlje Zapada, vode politiku u regionima u kojima imaju interes.

  „Ti mediji bi postali kritički prema vlastima, ali ne i kritički prema evroatlantskim integracijama. Obratite pažnju na koji način to rade Amerikanci — kad imaju prijateljsku vladu i blagonaklonjenu politiku u nekoj zemlji, oni ujedno rade i na političkoj alternativi kako bi i ona postala njihova, baš za slučaj da nešto pođe po zlu i istroši se poverenje koje narod ima prema aktuelnim vlastima“, ističe on.

  Inače, Ju-Es-Ejd navodi i da bi glavni korisnici ovih sredstava bili mediji koji svojoj auditoriji nude „objektivnu informaciju“, imaju pozamašan broj pratilaca ili makar potencijal rasta, a neophodna su im sredstva kako bi preživela.

  Ostali programi za medije u Srbiji

  Ideja o formiranju fonda nije prva takva inicijativa koju Vašington realizuje u Srbiji. Ne treba zaboraviti da je još 2017. godine pokrenut četvorogodišnji program po pitanju jačanja srpskih medija sa ciljem da se oni prilagode standardima Evropske unije. U tu svrhu Vašington je izdvojio 6,5 miliona dolara.

  Pored toga, u Srbiji je aktivna i Nacionalna zadužbina za podršku demokratije (NED) koja je, prema izveštaju za 2018. godinu, u Srbiji već podelila 650.000 dolara različitim nevladinim organizacijama sa ciljem, između ostalog, zalaganja za slobodu informacija i nezavisnost medija, ali i unapređenja demokratskih političkih procesa i institucija.

  A gde je u tome svemu Rusija?

  Međutim, Đorđe Vukadinović se zapitao i gde je u celom ovom procesu Rusija, s obzirom da se u proteklih 10 godina često spominjala ideja da bi Moskva mogla da za relativno mala sredstva stvori jednu mrežu lokalnih i regionalnih medija.

  Kako navodi, ideja nije bila da ti mediji propagiraju političke ili pak geopolitičke opcije Moskve, već da bude kritična prema vladajućem evroatlantskom kursu koji dominira kako u srpskim medijima, tako i u srpskoj politici.

  „Jedno je pitanje šta čini Amerika, ali drugo je zašto Moskva u granicama svojih mogućnosti nije učinila nešto više kako bi toj propagandi parirala. Verovatno se računa na inerciju tog faktora prijateljstva i emocije, koji i jeste važan, ali nedovoljan da se na njega oslanjate kada je reč o sprovođenju važnih političkih i geopolitičkih strategija“, zaključuje Vukadinović.

  Tagovi:
  evroatlantske integracije, uticaj, investicije, mediji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga