13:25 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 414
  Pratite nas

  Srbija već punu deceniju insistira da se otvori pitanje da njeni državljani osuđeni pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) izdržavaju kazne u Srbiji, kaže za Sputnjik srpska ministarka pravde Nela Kuburović.

  „Više puta sam lično, samo u poslednje dve godine, na sednicama SB, kao ministar pravde pozivala generalnog sekretara UN da zatraži da Mehanizam sprovede sveobuhvatnu analizu ovog pitanja, kako bi Savet bezbednosti, kao osnivač Tribunala i Mehanizma, mogao da razmotri inicijativu Srbije. Međutim, do sada nikakav odgovor nije dobijen po ovom pitanju ni sa jedne strane“, kaže ministarka za Sputnjik.

  Ona ističe da su se od prestanka ratnih sukoba do danas prilike u Srbiji drastično izmenile i da se zato konstantno insistira kod Saveta bezbednosti da predstavnici odgovarajućih institucija UN obiđu zatvorske kapacitete u Srbiji i da se uvere o stanju zatvora za tu namenu.

  „Vlada RS je spremna da prihvati i međunarodni nadzor u vezi sa izdržavanjem kazni ovih osuđenika. Resocijalizacija osuđenih lica teško može da bude postignuta kada se kazne izdržavaju u veoma udaljenim zemljama, čiji jezik ne razumeju i gde je mogućnost poseta njihovih porodica svedena na minimum“, ističe ministarka pravde.

  Prema njenim rečima, dodatna otežavajuća činjenica je ta da su to ljudi koji su bolesni i već u poodmaklim godinama. Takav je slučaj sa srpskim državljanima, koji se nalaze u zatvoru u Estoniji i koji kaznu izdržavaju u veoma lošim uslovima, zbog čega je i Međunarodni komitet Crvenog krsta upućivao apele, i prethodnom i sadašnjem predsedniku MMKT, ali ništa nije učinjeno po tom pitanju, dodaje Kuburovićeva.

  Tagovi:
  srbi, kazna, Nela Kuburović, Haški tribunal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga