11:18 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  21161
  Pratite nas

  Završeni su pregovori koji su trajali skoro pola godine između srpske vlasti i dela opozicije o uslovima za sprovođenje predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji. U razgovorima su učestvovali i predstavnici Evropskog parlamenta, a deo rešenja je usaglašen.

  To je potvrdila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je izjavila i da je dogovoreno da se izbori ne održe u martu, kako je prvobitno najavljeno. Sputnjiku je nezvanično potvrđeno da će izbori biti održani 26. aprila ili 3. maja.

  Šta je konkretno dogovoreno? Da li su u određenoj meri poboljšani izborni uslovi, što je bio i cilj dijaloga?

  Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, koji je organizator i posrednik u pregovorima još od juna, kaže za Sputnjik da je veoma zadovoljan epilogom.

  On ističe da je odložen datum izbora do krajnjih zakonskih rokova i da su dogovorene konkretne promene u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), koje zaista mora da bude telo koje funkcioniše. Evropski posrednici su usmerili pažnju baš na te dve tačke, što je i doprinelo da se dođe do kompromisa.

  „Pristanak vladajuće koalicije na te promene nije nikakav ustupak, već čista procena stanja u ovom trenutku i potreba da se vrati poverenje u pojedine institucije“, ističe Antonijević.

  Samo prva faza

  Sve ovo je tek prva faza, jer da bi se postigli efekti dogovorenog trebalo bi početi i sa primenom, kaže naš sagovornik.

  Ivica Dačić
  © Tanjug / SAVA RADOVANOVIC

  „Mora se videti primena Zakona, način funkcionisanja novog REM-a i u krajnjoj liniji da li će pritisci na birače širom Srbije biti smanjeni, kao i da li će se smanjiti ceo taj talas polarizacije u društvu. Nama je to bila motivacija od početka, jer smo videli da u Srbiji postoji izuzetna podela o svakom pitanju, kao i da se politizuju pitanja koja nemaju nikakve veze sa politikom. U Srbiji je sve postalo politika i to je veliko opterećenje za građane i mi smo celim ovim procesom to želeli da izbegnemo“, kaže Antonijević.

  Dogovoreno je da pet od devet članova REM-a zamene nezavisni kandidati koji nemaju nikakve veze sa politikom, već sa strukom, navodi naš sagovornik. Dogovoren je i nadzorni odbor za izbore koji će činiti deset kandidata iz političkih stranaka.

  „Ima puno podataka kada je REM u pitanju o njihovom neadekvatnom postupanju povodom događaja na medijskoj sceni. Najava zamene pet članova tog tela, što je većina od postojećeg broja, nešto je što ipak govori o tome da postoji mogućnost da sa nezavisnim članovima dobijamo odluke koje idu ka smirivanju situacije, kao i ka pokretanju određenih postupaka protiv medija i otvaranju pitanja opšteg stanja na medijskoj sceni“, napominje Antonijević.

  Evropa za pomeranje datuma izbora

  Upravo su predstavnici EU predložili da glasanje bude „u krajnjim zakonskim rokovima“, kao i da bi trebalo da se ostavi dovoljno vremena da se primene zakoni koji su usvojeni kao deo paketa za poboljšanje izbornih uslova.

  „Sve dogovoreno je proizvod ogromne energije koja je uložena, ali i razumevanja da problemi postoje. Od prvog sastanka održanog na FPN-u, kad se nije ni govorilo da postoje problemi, mi smo sada došli do toga da te probleme rešavamo i mislim da je to dobar put na kojem bi trebalo da ostanemo. Da obe strane uvide da je stanje u medijima takvo kakvo jeste, da postoje problemi kada su u pitanju pritisci na birače, da imamo problem oko finansiranja političke kampanje… Rešenja koja smo sada dobili proizvod su svega o čemu smo i ranije govorili“, ističe naš sagovornik.

  Tagovi:
  dogovor, srpska opozicija, vlast, Srbija, parlamentarni izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga