10:39 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  25515
  Pratite nas

  Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donela je rešenje kojim se uzbunjivaču iz „Krušika“ Aleksandru Obradoviću ukida mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta, saopšteno je iz tog suda.

  Iz obrazloženja odluke, kako se navodi u saopštenju suda, proizilazi da je sudija za prethodni postupak izvršila uvid u dostavljene spise, kao i u dopis Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra, u kojem se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, te je našla da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera kućnog pritvora.

  Iz suda podsećaju i da je protiv navedenog rešenja dozvoljena žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja.

  Prethodno su građanska inicijativa „Sloboda za Aleksandra“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac dostavili potpise 25.000 građana koji su smatrali da je pritvor Obradovića neosnovan i tražili njegovo puštanje.

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je Ministarstvu unutrašnjih poslova juče uputio urgenciju za pojašnjenje pravnog osnova hapšenja Aleksandra Obradovića, kao i pitanja u vezi sa merama i radnjama prilikom Obradovićevog privođenja u krugu fabrike namenske industrije „Krušik“ u Valjevu 18. septembra.

  Podsetimo, Obradović je uhapšen tri dana nakon što je međunarodni portal „Arms voč“ objavio tekst o tome kako pojedine firme po povlašćenim cenama kupuju oružje od „Krušika“.

  Kućni pritvor Obradoviću određen je na inicijativu republičkog javnog tužioca i protiv njega se vodi postupak zbog sumnje da je odavao poverljive poslovne informacije fabrike oružja „Krušik“ iz Valjeva.

  Tagovi:
  uzbunjivač, Krušik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga