11:24 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 60124
  Pratite nas

  Predsednik srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su u Tirani postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a da će sve biti završeno do sledećeg susreta u Beogradu, krajem januara.

  „Biće to istorijski susret zbog onoga što ćemo do tada završiti“, rekao je Vučić posle trojnog sastanka sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom.

  On je novinarima rekao da je dogovorena veća uzajamna saradnja službi i organa za vanredne situacije, zajedničko delovanje vatrogasnih i policijskih jedinica u slučaju požara, poplava, zemljotresa... svega što su sve tri zemlje prošle.

  Vučić je naveo da je dogovoreno i postojanje jedinstvene datoteke:

  „Biće umreženi sistemi da možemo da pomognemo jedni drugima i da odmah i reagujemo i da svi kapaciteti budu dostupni svima.“

  Najavio je da će do kraja godine biti konkretizovano i to da se samo sa ličnom kartom može putovati u sve tri zemlje.

  Kreiran je, kaže, i softver za jedinstveno tržište rada, što će omogućiti i veće privlačenje investitora.

  „Jedinstveno tržište rada je dogovoreno, pa ako Albanac ili Makedonac pređe u Srbiju, dovoljno je da koristi svoj telefon ili kompjuter i da se prijavi za želju sa radom. Dakle, ako Albanac pređe u Srbiju i poželi da radi, mi ćemo već imati njegove podatke, jer smo umreženi. Tako će biti i u obrnutom slučaju.“ 

  Kako kaže, to znači da se u roku od pet dana dobija evidencioni broj i radnik može da radi na teritoriji sve tri zemlje.

  „To je revolucija i fantastična vest. Pokrićemo mnogo rupa“, rekao je Vučić i dodao da će to doneti „dramatičan priliv investicija, jer je strancima važno da imaju sigurnost“.

  Kaže, takođe, da će na graničnom prelazu Tabanovci biti povećan broj prilaznih traka i carinskih vaga, a da je od 1. decembra uspostavljena fitosanitarna inspekcija.

  „Pokušaćemo dodatno da se približimo u carinama“, najavio je predsednik i rekao da je cilj da carine rade 24 sata dnevno.

  Kako kaže, na sastanku je bilo reči i o ovlašćenim ekonomskim operaterima koji ne moraju da pregledaju kamione sa robom na samom prelazu, već mogu i pre ili posle prelaza.

  Takođe, Vučić je najavio razgovore i oko zelene energije, što neće biti laka tema zbog fidin tarifa.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga