00:57 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  13662
  Pratite nas

  Predsednik Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost da inicijativa „malog Šengena“ „propadne“ pod pritiskom spolja. Kaže da će Srbija gledati da gradi što bolje odnose, ko god da pobedi u Hrvatskoj. Temu zakona o slobodi veroispovesti pokrenuo je, kaže, sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

  Aleksandar Vučić je za televiziju O2 rekao da nisu u svim centrima Evropske unije srećni zbog inicijative „malog Šengena“.

  „Oni ne vole da Balkanci sami vode svoje poslove, nelagodno se osećaju kada ne odlučuju oni o nama“, primetio je predsednik Srbije, ali ne mogu, dodaje, direktno da se suprotstave, jer inicijativa počiva na četiri slobode, odnosno na vrednostima koje su temelj Evropske unije: slobode kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba.

  Neki u regionu su razmišljali po principu: „Zeznuli smo Srbe, nećemo u to, to je njihova ideja, i propašće“, kaže predsednik i dodaje da se ne bi iznenadio da se to dogodi, ali ideja je lansirana i to se ne može prenebregnuti.

  Ipak, uveren je da će se jednom sve zemlje regiona pridružiti toj inicijativi, jer su njene prednosti i benefiti za građane nesumnjivi.

  Samo od slobode kretanja ušteda je, procenjuje se, preko dve milijarde evra.

  „Takođe, šire tržište znači više investitora“, ukazao je Vučić.

  Predsednik je ukazao da premijer Albanije Edi Rama daje prednost mogućnosti ekonomske saradnje, za razliku od nekih drugih iz regiona, koji insistiraju na tome da se mi samo izvinjavamo i govorimo kako smo genocidan narod, što im je jedina politika.

  Istakao je da je Rama, u slučaju inicijative „mali Šengen“ pokazao retko viđenu hrabrost.

  Upitan kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, on je odgovorio: „Otkud znam, ne znam ni kada, ni da li će da formiraju vladu, ni kada će ukinuti takse“. 

  Gledaćemo da gradimo što bolje odnose, ko god u Hrvatskoj da pobedi

  Predsednik je rekao da će Srbija, ko god da pobedi na izborima u Hrvatskoj, čestitati pobedniku i gledati da radi na što boljim odnosima dve zemlje, a ako toga ne bude, čuvaćemo mir i stabilnost.

  Kaže da je pratio izbore u Hrvatskoj i da je, za razliku od drugih, nešto bolje prognozirao ishod, te da je i drugačije doživeo završnu debatu.

  Kazao je da je mislio da će Zoran Milanović pobediti u prvom krugu, a da je Miroslavu Škoru trebalo, de fakto, još tri dana kampanje da uđe u drugi krug i postane predsednik.

  Upitan šta bi za Srbiju bilo bolje — pobeda Milanovića ili Kolinde Grabar-Kitarović — Vučić je objasnio da šta god bi rekao to bi pomoglo onom drugom, jer bi rekli da Vučić navija za nekog i time bi drugi dobio vetar u leđa.

  Na pitanje o njegovom odnosu prema Milanoviću, koji je bio premijer Hrvatske, rekao je da šta god mislili jedan od drugom, dve zemlje će morati da poprave odnose u budućnosti.

  „Ne mislim o njemu ništa ni gore, ni bolje. Naš posao je da sarađujemo sa Hrvatskom“, kazao je Vučić.

  Pokrenuo sam temu crkve sa Đukanovićem, odnosi su kompleksni

  Predsednik je rekao da Srbija nije srećna zbog Zakona o slobodi veroispovesti koji je predložila crnogorska Vlada, ali da nismo mi ti koji će da odlučuju o tome. 

  Naveo je da je Srbija pravo da odlučuje u Crnoj Gori izgubila mnogo davno, a na kraju i formalno 2006. godine, kada, zahvaljujući tvrdokornosti naše tadašnje vlasti, nije bilo dogovora i Crna Gora je raspisala referendum o nezavisnosti, koju je potom i proglasila.

  Temu zakona o slobodi veroispovesti, pokrenuo je, kaže, sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

  „Razgovarao sam sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, čuo od njega određene argumente, rekao njemu svoj stav o tome. Videćemo šta će da bude“, rekao je Vučić.

  „Taman i da su crnogorske vlasti za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje ne može da pobegne — ne možete posle 100 godina državine i prava korišćenja svojine da kažete ’mi sad imamo druga pravila‘“, zaključio je Vučić.

  Predsednik je rekao da je uveren da će novi britanski premijer Boris Džonson doći u posetu Srbiji i naveo da će našu zemlju naredne godine posetiti predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga